L'Aquila

Un terratrèmol de 5,8 graus deixa més de 150 morts i desenes de desapareguts al centre d'Itàlia

Més de 150 persones han mort i més de 1.500 han resultat ferides en el terratrèmol de 5,8 graus que aquest dilluns ha sacsejat el centre d'Itàlia, segons ha confirmat el primer ministre, Silvio Berlusconi. Encara hi ha nombrosos desapareguts i la xifra total de damnificats podria arribar als 100.000. Els efectius dels bombers i de l'exèrcit participen en les tasques de rescat, dificultades per la pluja. El sacseig s'ha notat a gairebé tot el país, però l'epicentre del moviment sísmic es localitza a la capital de la regió dels Abruços, a L'Aquila, a uns 85 quilòmetres al nord-est de Roma, i ha afectat 26 municipis. S'hi ha decretat l'estat d'emergència nacional.

Actualitzat
Itàlia ha viscut, aquest dilluns, la pitjor sacsejada durant molts anys. El primer ministre, Silvio Berlusconi, ha confirmat en una entrevista televisiva que hi ha més de 150 morts i més de 1.500 ferits. A més, encara hi ha nombroses persones desaparegudes a sota la runa. "Tot el que es pot fer humanament ho estem fent", ha assegurat Berlusconi.

Les víctimes s'han localitzat a diversos municipis d'un total de 26 poblacions afectades, a la regió central dels Abruços. L'epicentre del terratrèmol s'ha registrat a la capital de la zona, L'Aquila, una ciutat de més de 70.000 habitants situada a 85 quilòmetres al nord-est de Roma. El Centre Nacional de Terratrèmols ha confirmat que el focus del sisme s'ha registrat aquest dilluns cap a dos quarts de quatre de la matinada, a uns nou quilòmetres de profunditat. La zona afectada, on hi ha hagut forts terratrèmols des de l'any 1703, ha registrat un augment de l'activitat sísmica des d'aquest gener.

Més de 2.000 efectius dels bombers i de l'exèrcit participen en les tasques de desenrunament que s'estan fent manualment. La pluja que ha caigut durant les últimes hores en dificulta les tasques de rescat. "La situació organitzativa és satisfactòria; estem fent tot el possible per recuperar les persones de sota la runa i en seguim alguns casos particulars amb el cor a la gola" ha dit Berlusconi.

Les xifra total d'afectats podria arribar als 100.000 ciutadans. El govern italià destinarà una partida de 30 milions d'euros per ajudar-los de manera immediata. "Hem aconsellat" a les persones que tenen els seus domicilis afectats "que es traslladin a casa dels amics i familiars". Els ciutadans que no tinguin on quedar-se seran traslladats als "hotels de la costa, on hi ha disponibles 5.000 habitacions", és a dir, "entre 15.000 i 20.000 llits", ha explicat Silvio Bersluconi.

Segons el cap del Servei de Protecció Civil italià, hi ha 10.000 edificis afectats. La majoria d'aquests immobles estan situats al centre històric de L'Aquila, entre els quals hi ha la catedral, l'església de l'Ànima Santa i la prefectura de Policia. El terratrèmol també ha provocat greus danys materials en una residència universitària -on es treballa per trobar-hi supervivents-, un hospital i un hotel, que s'han esfondrat parcialment. El govern italià calcula que podrien trigar més de dos anys a reconstruir-ne completament tots els danys.

El primer ministre, Silvio Bersluconi, ha decretat l'estat d'emergència nacional i ha cancel·lat un viatge oficial a Rússia, que tenia previst aquest dilluns, per desplaçar-se fins a la zona afectada. Les autoritats del país han fet una crida als ciutadans perquè donin sang davant de "la pitjor tragèdia de l'inici del mil·lenni".

Danys al patrimoni

La magnitud del sisme ha fet tremolar les cases i edificis molt llunyans a l'epicentre. A Roma, el terratrèmol ha fet cruixir els habitatges més vells del centre històric. Els primers danys que s'han detectat en el valuós patrimoni històric de la capital italiana són les termes de Caracal·la, construïdes el segle III després de Crist.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut