L'Aquila

Un sismòleg italià va predir un terratrèmol "desastrós" per al 29 de març

"És impossible de preveure" un terratrèmol de 5,8 graus a l'escala de Richter com el que ha sacsejat el centre d'Itàlia. Així ho ha dit, aquest dilluns, el cap del servei italià de Protecció Civil, Guido Bertolaso. D'aquesta manera referma el que va dir dies enrere per desmentir l'"alarmisme" que, segons ell, va crear el sismòleg Giampaolo Giuliani. Aquest científic havia predit un terratrèmol "desastrós" per al 29 de març a la regió dels Abruços, basant-se en les anomalies que es van detectar en l'anàlisi del gas radó, que és un indicador d'alarma geològica immediata.

Actualitzat
S'hauria pogut evitar la tragèdia d'aquest dilluns a la matinada que ha provocat un terratrèmol al centre d'Itàlia? Aquesta és una pregunta que, ara per ara, no té una resposta clara. Els responsables de Protecció Civil i del Comitè d'Alts Riscos del país creuen que no, perquè predir un terratrèmol "és impossible", tal com diu Guido Bertolaso.

Aquests dos organismes es van reunir després que es van publicar per internet les previsions del sismòleg Giampaolo Giuliani que advertien un sisme "desastrós". Les autoritats el van obligar a despublicar la previsió de la xarxa i van fer una crida a la calma. Bertolaso va carregar contra, literalment, "qualsevol imbècil que es diverteixi a difondre notícies falses".

Però Giuliani tenia els seus arguments. És un científic del Laboratori Nacional del Gran Sasso, un organisme que deu el nom a una famosa muntanya de la regió dels Abruços, molt propença, per cert, als moviments de la terra. Tant és així que des de mitjans de gener es van percebre diversos tremolors, cosa que va activar el sismòleg. Giuliani va detectar algunes anomalies en l'anàlisi del radó, que és un gas radioactiu que emergeix del subsòl quan hi ha moviments de falles i troba una via escapatòria cap a la superfície que hi pot provocar la sacsejada. Aquests indicis poc habituals el van portar a llançar l'alarma. La seva resposta a la pregunta que encapçala aquest relat també és clara: la tragèdia s'hauria pogut evitar.

En canvi, l'Institut Geològic Miner d'Espanya (IGME) sosté que predir un terratrèmol és com "demanar al metge que li digui quan i com es posarà malalt". És una metàfora que explicava Miguel Angel Rodríguez Pascua, investigador titular de l'àrea d'Investigació en Perillositat i Riscos Geològics de l'IGME. Al mateix temps, adverteix que, sabent que la monitorització registrava anomalies en l'anàlisi del radó, que és un indicador d'alarma geològica immediata, "des de la geologia és qüestió de temps".

La polèmica està servida i, conscient d'això, el mateix primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha demanat que "es deixi de banda la polèmica i que s'ajudi aquell que ho necessiti". Berlusconi creu que es tracta d'una d'aquelles polèmiques que es produeixen "cada cop que passen coses com aquesta".

Giuliani va concedir una entrevista, fa uns dies, en què exposava les seves prediccions:

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut