Estrasburg

Zapatero ofereix un batalló i nou milions d'euros per garantir la seguretat a l'Afganistan

El president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ofert un batalló de l'exèrcit per garantir la seguretat a les eleccions afganeses. El president del govern espanyol ha anunciat que Espanya enviarà a l'Afganistan un contingent de 450 efectius durant tres o quatre mesos per donar suport a la celebració de les eleccions. Zapatero ha volgut deixar clar que no s'incrementaran les tropes espanyoles en aquest país i que la presència d'aquest nou batalló es limitarà al temps que duri el procés electoral. A més d'aquest grup de soldats, Espanya també enviarà 40 guàrdies civils i aportarà 4 milions d'euros a l'exèrcit afganès i uns 5 milions per al fons electoral.

Actualitzat
L'anunci l'ha fet el president del govern espanyol a Estrasburg, on aquest dissabte se celebrava la cimera de l'OTAN. Zapatero ha emmarcat aquest enviament de tropes en una nova estratègia per a l'Afganistan.

El president del govern espanyol ha volgut remarcar que l'enviament de 450 efectius serà temporal, només durant tres o quatre mesos, i per tal de garantir el bon funcionament del procés electoral. Zapatero ha assenyalat que als anys 2004 i 2005 ja es va fer el mateix i que per això ara proposarà al Parlament que aprovi l'enviament d'aquest batalló, que després tornarà a Espanya i deixarà a l'Afganistan els 770 soldats que ara hi ha a la regió oest del país.

A més d'aquests efectius, Zapatero ha anunciat que s'enviarà 40 guàrdies civils i que Espanya aportarà quatre milions d'euros a l'exèrcit afganès i altres 5 milions per al fons del procés electoral.

El president del govern espanyol també ha volgut destacar el "consens i suport" que ha tingut l'elecció del primer ministre danès com a nou secretari general de l'OTAN, tot i que en un primer moment Turquia s'hi oposava. Zapatero ha destacat que serà un líder per a un "nou temps" en què l'OTAN, ha dit, ha de desplegar una "política preventiva".

El líder socialista ha fet una valoració positiva de la cimera de l'OTAN i de l'actitud de Barack Obama, a qui ha qualificat de "respectuós i dialogant". Obama, però, demanava a Europa una major implicació i enviament de soldats, de forma més continuada, a l'Afganistan.

El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha mostrat satisfet per l'enviament de 5.000 efectius més a l'Afganistan i ha destacat la col·laboració de França i Alemanya. Per la seva banda, el president francès ha destacat que l'estratègia d'Obama per l'Afganistan es correspon amb el que Europa reclamava des de fa anys. Mentrestant, la cancellera Angela Merkel ha assenyalat que Alemanya està disposada a treballar "amb determinació" amb els Estats Units per l'Afganistan.

Greus enfrontaments als carrers

Les forces de seguretat han dispersat la manifestació contra la cimera de l'OTAN que s'havia de fer a primera hora de la tarda a Estrasburg després dels greus enfrontaments entre manifestants i policia que han acabat amb desenes de ferits i detinguts. Un grup de manifestants antiglobalització han incendiat un hotel situat als afores d'Estrasburg després que al matí també es produissin incidents que han acabat amb una trentena de detinguts.

Tot i que els cossos de seguretat blinden des de fa dies la ciutat, les protestes altermundialistes s'han estès per diversos punts d'Estrasburg per tercer dia consecutiu.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut