Vitòria

Els socialistes bascos aposten per governar en solitari

El pròxim govern del País Basc té cada cop més números d'estar presidit per un lehendakari socialista. Patxi López ja va dir, durant la mateixa nit electoral, que no renunciaria a presentar la seva candidatura al debat d'investidura. L'endemà, el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, no només li ha donat suport, sinó que ha anat més enllà en assegurar que el PSE-EE "està en condicions" de liderar el canvi "en solitari". La fórmula que busquen els socialistes passa per rebre el suport de PP i UPyD en el debat d'investidura i prescindir de qualsevol coalició de govern. I justament una coalició és el que buscaria el PNB amb el PSE-EE, encara que això suposi enterrar políticament Juan José Ibarretxe.

Actualitzat
Els moviments postelectorals al País Basc comencen a bullir. L'aritmètica derivada dels resultats d'aquest 1 de març no ha deixat un panorama fàcil per al PNB, que, tot i haver guanyat, no té garantida una majoria parlamentària per investir Ibarretxe com a lehendakari. Qui ho té més fàcil, en canvi, és el candidat socialista, Patxi López.

A favor del socialista hi juga el fet que el Partit Popular i Unió Progrés i Democràcia volen desallotjar els nacionalistes del govern, al cap de 30 anys a Ajuria Enea. Així ho han manifestat tant Antonio Basagoiti (PPE) com Rosa Díez, la líder d'UPyD. Per tant, estan disposats a donar suport a López en la investidura.

Si aquesta hipòtesi acaba reeixint, Patxi López accedirà a la Lehendakaritza sense cap hipoteca, més enllà del fet d'haver de governar en solitari i en minoria. Però això no és una situació que espanta els socialistes. El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ho ha deixat clar aquest dilluns al matí en assegurar que el PSE-EE "està en condicions" de liderar el canvi "en solitari". També ha dit que, al País Basc, els socialistes "hem advocat per evitar el xoc de trens", en unes paraules que es poden interpretar com una certa reticència a formar govern amb el Partit Popular. Blanco, per altra banda, ha dit que el partit donaria tota la llibertat a López per començar les converses amb la resta de partits bascos.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat menys atrevit en el pronòstic, ja que s'ha limitat a dir que el govern espanyol vol col·laborar amb el nou executiu basc. Zapatero ha destacat que Patxi López "serà coherent amb el compromís que ha expressat als ciutadans", i ha subratllat que el PSE "ha patit molt, ha treballat molt, ha estat generós i els ciutadans bascos l'hi han reconegut".

El PNB explora les opcions

Si als socialistes totes li ponen en aquesta partença negociadora, al Partit Nacionalista Basc li albira un futur més emboirat. Els d'Ibarretxe no poden reeditar el tripartit ni tampoc ampliar enteses amb tot l'espectre nacionalista incorporant-hi Aralar. Encara es queden a un escó dels 38 que marca la majoria absoluta. La seva opció, per tant, és trucar a la porta socialista.

Els dirigents "jeltzales" estan disposats a mirar d'entendre's amb Patxi López, però no a costa de perdre la Lehendakaritza. Joseba Egibar, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" s'ha mostrat taxatiu a l'hora de rebutjar que el càrrec de lehendakari recaigui en Patxi López. En canvi, d'altres dirigents de perfil més moderat dins les files del PNB no descarten que el partit assumeixi algun sacrifici per poder ser al govern. Aquest sacrifici passaria per enterrar políticament l'actual lehendakari, Juan José Ibarretxe, que suposa un escull insalvable a l'hora de forjar complicitats amb els socialistes de Patxi López.

Caldria veure, amb tot, si amb una possible aliança PNB-PSE, el futur lehendakari serà socialista o nacionalista. A hores d'ara, ningú no vol renunciar a ostentar el càrrec.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut