Berlín

La coproducció catalana "La teta asustada" s'endú l'Ós d'Or a la Berlinale

El premi de la crítica a la pel·lícula hispano-peruana "La teta asustada" ha resultat ser premonitori. El film de Claudia Llosa ha aconseguit aquest dissabte l'Ós d'Or de la Berlinale a la millor pel·lícula. Mentrestant, el director iranià Asghar Farhadi ha guanyat l'Ós de Plata a la millor direcció per la seva pel·lícula "Darbareye Elly", una de les favorites al certamen. L'Ós de Plata al millor actor ha estat per a l'africà Sotigui Kouyate, per "London River", i el de millor actriu se l'ha endut Birgit Minichmayr per "Alle Anderen". El jurat internacional de la 59a edició de la Berlinale l'ha presidit l'actriu Tilda Swinton i entre els seus membres hi havia la directora catalana Isabel Coixet.

Actualitzat
La pel·lícula de Claudia Llosa "La teta asustada", una coproducció catalano-peruana, està centrada en el drama de les dones violades al Perú entre el 1980 i el 2000. Un 40% del film és en quítxua i després d'endur-se el premi de la crítica, també ha aconseguit seduir el jurat de la 59a edició de la Berlinale, que li ha atorgat l'Ós d'Or a la millor pel·lícula.

La cineasta peruana, establerta des de fa vuit anys a Barcelona, ha rebut el guardó emocionada fins a les llàgrimes i ha dedicat l'Ós d'Or al Perú. L'actriu principal del film, Magaly Solier, ha extasiat l'auditori cantant una peça en quítxua. "La teta asustada" figurava com una de les pel·lícules favorites de la Berlinale, juntament amb "London River", "The Messenger" i "Darbareye Elly".

Un altre dels grans guanyadors del certamen ha estat el director argentí Adrián Bíniez, que ha rebut el Gran Premi del Jurat per la coproducció argentino-uruguaiana "Gigante" –guardó compartit amb l'alemanya "Alle Anderen", que també ha rebut el premi de millor actriu per a Birgit Minichmayr-, a més dels premis a la millor "opera prima" i el premi Alfred Bauer –"ex aequo" amb "Tatarak", del director Andrzej Wajda.

Després de pujar a l'escenari a recollir els tres premis, el director ha admès que rebre tants reconeixements per la seva primera pel·lícula pot suposar "un gran problema" per igualar aquests èxits en el futur.

La travessa de "Screen" -el magazín diari del festival- donava com a guanyadora "London River", del director francès d'origen algerià Rachid Bouchareb, que finalment s'ha endut l'Ós de Plata al millor actor, l'africà Sotigui Kouyate. La pel·lícula explica les vivències d'una mare que busca el seu fill entre les víctimes dels atemptats de Londres del 2005.

La seguia de prop en les previsions "The Messenger", d'Orin Moverman, un film sobre la vida de dos oficials dels Estats Units que treballen com a missatgers que comuniquen als familiars la mort de cada soldat a l'Iraq, i que ha rebut el premi al millor guió.

El cinema iranià se situava com el tercer en discòrdia i una de les favorites, "Darbareye Elly", d'Asghar Farhadi, ha aconseguit l'Ós de Plata a la millor direcció.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut