Barcelona

L'Audiència condemna a entre 1 i 17 anys de presó 14 dels 17 acusats del motí de Quatre Camins

L'Audiència ha condemnat 14 dels 17 acusats pel motí que a l'abril del 2004 van protagonitzar un grup de reclusos del centre penitenciari de Quatre Camins. Se'ls ha considerat culpables dels delictes de temptativa d'homicidi, lesions i abús de superioritat, entre d'altres. Les condemnes van d'1 a 17 anys i 9 mesos de presó. A més, hauran d'indemnitzar els funcionaris que van resultar ferits amb 94.000 euros. La sentència absol els altres tres acusats, i també la Generalitat, com a responsable civil subsidiària, en considerar que no està provat que el nombre de funcionaris no fos suficient.

Actualitzat
Disset anys i nou mesos de presó és la condemna més dura que recull la sentència pel motí del 2004 a la presó de Quatre Camins. Són dos els acusats que han rebut aquesta pena, força més baixa que la que havien sol·licitat la fiscalia i les acusacions, de fins a 33 anys de presó, perquè el tribunal, entre d'altres, no ha considerat un intent d'assassinat la greu agressió que va patir el subdirector del centre. Es considera que aquests dos presos van ser els que van liderar el motí i que un total de set van participar en l'agressió a l'alt funcionari.

Tres acusats més han estat absolts perquè s'ha considerat que no ha quedat provada la seva participació en els fets. La resta dels acusats, dotze, han rebut penes d'entre un i setze anys i mig de presó. Els delictes pels quals se'ls ha condemnat són homicidi en grau de temptativa, lesions, detenció il·legal i abús de superioritat. La sentència també conclou que només hi havia un punxó, que va anar canviant de mans.

A més a més, els condemnats hauran de fer front a una elevada indemnització, 54.640 euros, per al subdirector del centre i els altres quatre funcionaris que van quedar ferits.

Absolució per a la Generalitat


La Generalitat no haurà de fer front a cap indemnització. L'Audiència ha resolt que no és responsable civil subsidiària. Contràriament al que pretenia la fiscalia, el Tribunal considera que el dia dels fets hi havia les mesures de seguretat adequades i que no es va poder fer res per evitar el motí.

Els fets es remunten a l'abril del 2004, quan un grup de reclusos armats van agredir diversos funcionaris i en van retenir com a ostatges alguns durant més de quatre hores. El subdirector del centre va rebre una brutal pallissa que el va deixar greument ferit, i cinc funcionaris més també van resultar ferits.
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut