Jerusalem

Ofensiva diplomàtica europea per intentar aconseguir un alto el foc a la Franja de Gaza

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha viatjat fins a Ramallah per donar un impuls a les negociacions que portin a un alto el foc a la Franja de Gaza. Nicolas Sarkozy va demanar aquest dilluns sense èxit al president d'Israel i al president de l'Autoritat Nacional Palestina la fi del conflicte al Pròxim Orient. Aquest dimarts, el president francès visitarà Síria i el Líban. Sarkozy pren les regnes de la diplomàcia del vell continent i eclipsa els esforços de la delegació europea. Mentrestant, aquest dilluns al vespre el president electe dels Estats Units va mostrar la seva preocupació però va afegir que no vol intervenir per no interferir en els esforços de l'administració sortint.

Actualitzat
El president francès acaba aquest dimarts la seva gira de dos dies al Pròxim Orient amb què pretenia aconseguir un alto el foc en un conflicte que compleix onze dies de bombardejos i quatre de combats terrestres a la Franja de Gaza. Sarkozy visitarà aquest dimarts Síria i el Líban.

Aquest dilluns Sarkozy es va trobar amb Mahmud Abbas i Shimon Peres. El president francès va criticar la conducta de Hamas, que va titllar d'"irresponsable i imperdonable" però també l'ofensiva terrestre israeliana.

La visita de Sarkozy al Pròxim Orient ha restat protagonisme a la que també ha fet una delegació de la Unió Europea, encapçalada pel ministre d'Afers Estrangers txec, país que aquest semestre ocupa la presidència. 

Egipte, seu dels esforços diplomàtics

Les negociacions diplomàtiques prenen la ciutat egípcia del Caire com a seu. Després que la Unió Europea va ser incapaç de posar-se d'acord per censurar l'ofensiva israeliana, el moviment islamista palestí Hamas estudia enviar una delegació a Egipte per mantenir-hi els primers contactes diplomàtics, segons la cadena Al-Jazzeera. Els estats àrabs han proposat un nou esborrany de resolució al Consell de les Nacions Unides per poder aconseguir un alto el foc a Gaza, segons ha explicat el ministre d'Afers Estrangers palestí, Riyad al-Maliki.

Dilluns al matí, la delegació europea que porta les negociacions diplomàtiques s'ha trobat amb la ministra d'Afers Estrangers israeliana, Tzipi Livni, i amb el president egipci, Hosni Mubarak.

Els ministres de la delegació europea han apel·lat a trobar una solució al conflicte i han aprovat destinar tres milions d'euros d'ajuda a la població de Gaza. La comissària de Relacions Exteriors de la UE, Benita Ferrero-Waldner, destacava, abans de sortir cap a Egipte: "És molt important que s'hi obrin els diversos punts per travessar les fronteres. Sabem que Egipte hi ha fet molt. També sabem que [aquest dilluns] amb la incursió terrestre, tots els punts per travessar estan tancats, també a la banda palestina. Però el més important és que el combustible, l'aigua, el menjar, particularment el blat, per poder fer pa, hi arribi, i també que els hospitals puguin treballar."

Obama es pronuncia

Aquest dilluns al vespre, Barack Obama es va pronunciar per primera vegada sobre el conflicte, després de les crítiques que havia rebut en els darrers dies pel seu silenci. El president electe dels Estats Units diu que se sent molt preocupat per la crisi a Gaza, però que no vol intervenir en les negociacions diplomàtiques que manté l'administració de George W. Bush, el president sortint.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut