Barcelona

L'oposició parla de teatre en la reunió entre Zapatero i Montilla i ERC veu difícil un acord imminent

La trobada entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hauria topat de ple amb la realitat. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, explica que el president català va parlar amb ell després de la conversa amb Zapatero i li va transmetre la impressió que el president espanyol s'implicava "per primera vegada" en la negociació i que es "pensava que seria més fàcil". La trobada no ha convençut els partits de l'oposició a Catalunya. Tant Convergència com el PP han criticat la reunió amb paraules dures titllant-la de "teatre" i de "lamentable".

Actualitzat
Des del govern s'han fet poques declaracions sobre la reunió. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, s'ha atrevit a augurar un futur "difícil, per no dir impossible", per a la consecució d'un acord en matèria de finançament abans de final d'any. Ho ha fet després de mantenir una conversa amb Montilla al final de la reunió del president català a Madrid.

Ridao ha explicat que el president de la Generalitat ha tingut la impressió que "per primera vegada" el president Zapatero "s'implicava directament" en la negociació. Segons Esquerra, ara Zapatero s'adona "de la complexitat i dificultat" d'arribar a un acord. En la trobada es van constatar les diferències entre els responsables dels diferents governs". En unes dures declaracions, Ridao assegura que "Zapatero s'adona ara que no és tan fàcil" i que "fins ara ha estat jugant frívolament pensant que seria senzill".

Esquerra assegura que ja va avisar Montilla que el president espanyol "no estava gaire al dia de les circumstàncies de la negociació", tot i que des de l'estiu s'han succeït diverses reunions amb representants de l'executiu, com la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. En aquest sentit, asseguren que "les negociacions a fons i multilaterals amb les diferents comunitats no han començat", i "serà molt difícil" un consens abans de final d'any.

L'oposició parla de "teatre" i "doble joc"

Als partits de l'oposició a Catalunya no els ha agradat gire la reunió entre els governs català i espanyol ni les conclusions que se n'han extret. El portaveu del grup parlamentari de CiU critica la trobada perquè assegura que el PSC vol fer veure que arreglarà en quatre dies allò que no ha aconseguit en dos anys. De fet, ha acusat la reunió de tenir "un cert punt de teatre".

En nom de la coalició, Oriol Pujol ha dit que està convençut que Catalunya arribarà a un mal acord de finançament perquè el president Montilla va a les negociacions amb les mans lligades. CiU retreu així el vot favorable als pressupostos generals de l'Estat per part dels diputats del PSC al Congrés.

Pujol també ha expressat el seu temor que siguin Andalusia i el socialista Manuel Chaves els qui marquin el nou model de finançament. Per això, emplaça els socis de govern, ERC i Iniciativa, a continuar pressionant el govern per aconseguir un bon finançament, tal com ho van fer en la votació dels pressupostos de l'Estat.

En uns termes igualment durs s'ha expressat el Partit Popular de Catalunya. La seva presidenta, Alicia Sánchez-Camacho, ha qualificat d'episodi lamentable la reunió. Des de Tarragona, la líder popular ha assegurat que el president català fa un doble paper i que no pressiona de forma suficient el president espanyol. En aquest sentit, ha exigit que se sàpiga en el termini fixat, abans del 31 de desembre, la xifra exacta de diners que ha de percebre Catalunya en el nou finançament.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut