Madrid

Acaba sense acord la reunió sobre finançament entre la Generalitat i el govern espanyol

El model de finançament català encara haurà d'esperar. Govern català i espanyol, amb la presència dels presidents i els titulars d'Economia corresponents, han intentat definir aquest dissabte el sistema en el més absolut dels secretismes però, malgrat que hi ha hagut avanços, l'acord definitiu haurà d'esperar noves jornades de treball. De moment es manté la data del 31 de desembre per arribar a una entesa. La trobada ha estat la primera que s'ha fet en presència de José Luis Rodríguez Zapatero, que s'ha implicat finalment per tancar una qüestió que fa més de dos anys i mig que cueja. Les úniques declaracions després de la cita han estat de José Montilla per dir, simplement, que ja hi haurà temps per explicar-se.

Actualitzat
Les negociacions pel nou finançament autonòmic afrontaven el que semblava un dissabte definitiu després de dos anys i mig de converses. Finalment, però, no ho ha estat així. En el discret dinar de treball que hi ha hagut a La Moncloa, la delegació catalana ha arribat sense fer soroll i no hi ha hagut fotografia oficial, s'ha donat una empenta a la negociació i sembla que s'ha parlat a fons de com ha de ser el model. En les tres hores que ha durat la trobada, no hi hauria hagut, però, consens amb la quantitat de diners que haurà de percebre Catalunya a partir de l'any que ve, el principal escull per l'acord.

Els "acostaments en qüestions importants" que hi ha hagut, però, no treuen que continuïn existint "distàncies significatives" segons fonts del govern català. Des de la Generalitat no volen donar detalls sobre si les diferències sobre el model radiquen en l'anivellament dels serveis o en el principi d'ordenament i mantenen la seva aposta perquè els contactes tornin a ser ara al més discrets possibles per tal d'aconseguir un acord com més aviat millor.

Fonts de La Moncloa han reiterat que el pacte que s'està buscant en matèria de finançament beneficiarà tant Catalunya com la resta de comunitats autònomes.

A la reunió, hi eren presents el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i també el president català, José Montilla. Anaven acompanyats dels seus equips econòmics, encapçalats pels màxims responsables Pedro Solbes i Antoni Castells. També el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, i el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer, de la part catalana.

Quan falta poc més d'una setmana per encetar l'any 2009, última data proposada per Zapatero per tenir enllestit el nou model i quan aquest hauria d'entrar en vigor segons fixa l'Estatut, el temps per l'acord es preveu molt just. Després de dos terminis incomplerts, però, la Generalitat i el govern espanyol continuaran negociant contra rellotge.

Els presidents s'impliquen

Les fonts consultades per EFE han apuntat que el fet que Rodríguez Zapatero i Montilla hagin parlat "cara a cara" sobre les seves diferències en el model de finançament haurà de servir per donar una empenta política a la negociació que ara hauran de plasmar els respectius equips econòmics dels governs central i català. És la primera reunió d'alt nivell per parlar d'aquesta qüestió que mantenen els dos mandataris.

Immediatament després de la reunió, el president Montilla ha agafat un avió per assistir a l'entrega dels premis literaris de la 58a Nit de Santa Llúcia. Un núvol de periodistes l'esperaven a les portes del Palau de Congressos de Barcelona per copsar la primera reacció després de la trobada. El president de la Generalitat no ha satisfet la seva curiositat i s'ha limitat a dir que "ja hi haurà temps per explicar-se".

Ja en la seva intervenció en l'acte, el president de la Generalitat ha pronunciat, però, unes paraules que s'han interpretat com un missatge sobre la negociació del finançament autonòmic. Sobre el futur dels catalans, ha dit que "hi ha ombres que pesen sobre nosaltres que ens estan posant i ens posaran a prova però també motius per a l'esperança".

Cronologia d'un finançament que no arriba


El 9 d'agost, els partits catalans denunciaven l'incompliment per part del govern espanyol del que marcava l'Estatut. Sobre la taula, un document genèric del ministeri, en què s'acceptava ampliar el cistell d'impostos de les comunitats i admetia la població com a criteri bàsic per repartir els diners. La proposta, però, no definia els límits de la solidaritat. Les comunitats no es van posar d'acord.

També es va incomplir el termini marcat pel compromís que va adquirir la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, amb el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura. Aquest va lliurar Zapatero d'una incòmoda compareixença al Congrés.

Des d'aleshores, només hi ha hagut foc d'encenalls dels polítics, amenaces del PSC incloses, i poca cosa més. Tècnicament, les negociacions pel finançament estan com estaven el juliol: en via morta i encallades en com es fa l'anivellament entre comunitats.

I en la recta final, cadascú pren posicions: la tàctica de Madrid ha estat portar les negociacions fins al límit per posar contra les cordes el govern català i la Generalitat es mostra reticent a fer-se la foto que l'obligui a acceptar un mal acord.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut