Barcelona

Montilla pacta amb Duran buscar una resposta unitària a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut

El president de la Generalitat convocarà les forces polítiques catalanes quan es conegui la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. L'objectiu serà consensuar una anàlisi i una resposta comuna dels partits catalans. Així s'ha acordat aquest divendres després d'una reunió de dues hores entre José Montilla i Josep Antoni Duran i Lleida a la seu d'UDC. Els portaveus de tots dos partits han negat que s'hagi parlat de sociovergència. En canvi, sobre la taula hi han hagut el finançament, la crisi econòmica, la llei d'educació i la llei de centres de culte. Els dos partits han emmarcat la trobada en un clima de diàleg i normalitat política.

Actualitzat
El PSC i UDC han acordat en la reunió d'aquest divendres a la tarda que el president de la Generalitat convocarà totes les forces polítiques catalanes quan es conegui la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, que podria suposar una retallada. De moment, cap dels portaveus del partits després de la trobada, Miquel Iceta i Josep Maria Pelegrí, han volgut anticipar cap escenari. Tots dos han defensat la constitucionalitat del text i han dit que no preveuen ara per ara cap mesura si la sentència és adversa. Aquest anunci arriba després que alguns partits havien especulat que fins i tot es podria trencar el govern de la Generalitat si la sentència és desfavorable.

Agenda de la trobada

A més de l'Estatut, sobre la taula hi ha hagut altres temes: la crisi econòmica, el nou model de finançament i la llei de centres de culte. Josep Maria Pelegrí ha indicat que el president els ha informat de les seves gestions sobre els ERO que s'han presentat, com el de Nissan. Ha afegit que comparteixen l'anàlisi de la crisi però que calen més mesures per a les famílies i l'economia real.

Pel que fa al nou model de finançament, tots dos partits han coincidit amb la necessitat que abans d'acabar l'any hi hagi un acord i que la nova fórmula estigui en vigor ja el 2009. Pelegrí ha dit que el PSC ha admès que no hi ha ara per ara avenços importants però que es poden produir en les properes setmanes. Les dues formacions polítiques també s'han compromès a mantenir el diàleg sobre la llei d'educació i la llei de centres de culte.

La sociovergència ara no toca

Aquests han estat, segons han dit els portaveus, els únics temes de la trobada i en cap moment, han dit, s'ha parlat de sociovergència ni d'aliances postelectorals. Els socis convergents de Duran i Lleida havien mostrat la seva preocupació per aquesta reunió i Artur Mas va donar-hi el vistiplau amb la condició que no es parlés d'aquesta qüestió. Tots dos portaveus han coincidit amb què ara no tocava. En una entrevista aquest divendres al matí a TV3, el líder d'Unió insistia en aquesta fórmula.

Intensificar relacions però mantenir les posicions

Iceta i Pelegrí han emmarcat la trobada en la normalitat política. El socialista ha assegurat que la reunió "no va contra ningú" i que estrenyeran les relacions entre tots dos partits, tot i que mantindran les seves posicions. Iceta ha afegit que es buscaran "espais de diàleg, moderació i transversalitat". En termes similars s'ha expressat Josep Maria Pelegrí, qui ha dit que la trobada té un "esperit de responsabilitat", i que "no vol ser l'última". I ha afegit que no renuncien fer aquestes trobades ni amb el PSC ni amb altres partits.
Anar al contingut