Barcelona

Tots els partits menys el PSC recelen del compromís de Zapatero sobre el finançament

L'endemà de la reunió sorpresa entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per tractar sobre el model del finançament català, els partits hi han reaccionat amb cert escepticisme, especialment pel que fa al compromís de tancar un acord abans de final d'any. CiU ha considerat que l'anunci no té cap mena de credibilitat, mentre que el PPC ha retret al tripartit la successió de pròrrogues per a l'acord nou. Al govern, només el PSC confia en l'acord.

Actualitzat
El líder de l'oposició i president de CiU, Artur Mas, ha assegurat que no troba creïble el compromís de Rodríguez Zapatero amb Montilla de tancar l'acord de finançament abans de dos mesos. Pel dirigent de CiU, que ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb la junta directiva de l'Associació Multisectorial d'Empreses de Catalunya (AMEC), els incompliments del 9 d'agost que marca l'Estatut i l'acord posterior amb el conseller Saura no ajuden a confiar-hi. Mas, a més, ha assegurat que no té constància d'aquesta trobada amb els dos presidents.

El líder de la federació nacionalista també ha volgut recordar al president Montilla que es va comprometre a no tancar un pacte sobre el nou model de finançament amb el govern català sense que Convergència i Unió conegués la xifra que es derivarà d'aquest pacte.

La presidenta del Partit Popular de Catalunya s'ha expressat en termes similars quan li han preguntat el seu punt de vista sobre la reunió d'aquest dimecres entre Montilla i Zapatero. Alicia Sánchez-Camacho ha vaticinat un fracàs si no es compleix aquest nou termini a què ara s'han compromès els presidents, i ha afegit que, si és així, els "absoluts" responsables en seran els membres del tripartit.

De fet, la presidenta popular considera que ja hi ha un fracàs evident: que el nou model no s'hagi inclòs en els pressupostos generals, i li ha retret al president Montilla la successió de pròrrogues que li ha donat el govern de Zapatero per no aconseguir res.

Escepticisme també al govern

En el si del govern, només el PSC manté la confiança en el compromís del president espanyol. En canvi, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, s'ha declarat "molt escèptic" i ha argumentat que "Zapatero és un consumat especialista en no complir cap dels seus compromisos. De la seva banda, ICV ha instat l'executiu central a segellar l'acord "aquest mes" i "abans que els pressupostos surtin del Congrés", perquè si el pacte es posposa a final d'any "es donarà un xec en blanc" al govern socialista.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut