Barcelona

La incertesa i la fallida bancària desploma les borses europees

Nova davallada de les borses. Els parquets europeus han tancat amb caigudes sonades, com la de la borsa d'Amsterdam, que ha perdut un 8,75%, mentre que l'Ibex-35 ha baixat un 3,88% i ha tancat als 10.945,70 punts. Al darrere d'aquesta catàstrofe hi ha un dilluns negre de fallides bancàries -Wachovia, Fortis, Bradford & Bingley i l'Hypo Real State- i d'incertesa sobre el pla de rescat financer dels Estats Units. Un pla que ha estat rebutjat pels congressistes després del tancament de les borses europees. La crítica situació dels bancs ha obligat a una nova acció conjunta de la FED i el BCE per injectar més liquiditat al mercat.

Actualitzat

El dia començava a les borses a la baixa per la incertesa sobre l'aprovació del pla de rescat financer als Estats Units i, especialment, per les fallides de noves entitats bancàries. Aquesta situació ha arrossegat a la baixa tots els parquets, que han tancat a les sis de la tarda amb números vermells.

El mercat espanyol també ha rebut la sacsejada. Entre els grans valors del mercat, el Santander ha perdut el 4,21%; Telefónica, el 2,15%; el BBVA, el 4,06%; Repsol, el 5,20%, i Iberderola, el 4,42%. La resta de parquets europeus també s'han picat els dits. París ha baixat un 5,04%, i s'ha situat per sota dels 4.000 punts. Londres ha perdut el 5,30% i el seu índex Footsie 100 ha quedat situat en els 4.818,77 punts.

Entre les noves crisis bancàries, avui s'ha conegut que Citigroup comprarà el Wachovia, el sisè banc dels Estats Units. Citigroup absorbirà fins a 42.000 milions de dòlars de deutes d'aquesta entitat. Al Regne Unit, el Bradford & Bingley té problemes. Una part ha estat nacionalitzada i l'altra l'ha comprat el Santander, que ha aprofitat l'oportunitat.

El Bradford & Bingley es converteix en el segon banc que és nacionalitzat al Regne Unit, després que el seu valor a la borsa ha caigut més d'un 90% aquest any. El govern britànic ha decidit retenir les hipoteques i préstecs personals de l'entitat i ha venut la resta al grup espanyol Santander, que es queda amb la divisió d'estalvis i tota la xarxa d'oficines. Els nous amos han assegurat que els diners dels clients estan assegurats.

Per si tot això no fos poc, els tres països del Benelux -Bèlgica, Holanda i Luxemburg- han hagut de sortir al rescat de Fortis. Onze mil dos-cents milions d'euros per salvar el banc i l'asseguradora, i evitar que els seus títols es continuessin desplomant a la borsa com la setmana passada. Bèlgica i Luxemburg, juntament amb França, també injectaran 6.400 milions d'euros al banc Dexia, en una ampliació de capital per restaurar la confiança en l'entitat, segons ha anunciat el primer ministre belga, Yves Leterme.

A Alemanya, el banc hipotecari Hypo Real Estate ha hagut de ser rescatat per un consorci de bancs amb una línia de crèdit de milers de milions d'euros. L'acord ha estat negociat pel govern d'Angela Merkel i cinc entitats financeres, que han mirat d'evitar així la intervenció estatal d'un dels bancs més grans del país. L'Hypo tenia greus problemes de liquiditat a causa, sobretot, de la seva filial irlandesa.


Més liquiditat

La Reserva Federal i el Banc Central Europeu, en coordinació amb els bancs centrals d'altres països, han decidit avui noves mesures per donar més liquiditat als mercats. El BCE ha posat a disposició de les entitats financeres 120.000 milions d'euros amb venciment a 38 dies i a un tipus d'interès mínim, o marginal, del 4,36%. Per la seva banda, la FED ha decidit, en coordinació amb els bancs centrals d'altres països, ampliar en 330.000 milions de dòlars la línia "swap", o de permuta financera, que passarà a tenir un volum de 620.000 milions de dòlars. Aquesta nova línia recíproca de "swap" beneficiarà, a banda del BCE, els bancs centrals del Canadà, el Regne Unit, el Japó, Dinamarca, Noruega, Austràlia, Suècia i Suïssa.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut