Barcelona

La borsa espanyola puja com mai des del 1991 i arriba al 8,7%

Els parquets europeus i asiàtics han reaccionat amb pujades a l'anunci dels Estats Units de crear un pla de xoc per fer-se càrrec dels actius contaminats per les hipoteques "subprime" que causen inestabilitat. L'índex de Hong Kong ha començat la sessió pujant un 7% i el Nikkei japonès ha experimentat una alça de tres punts. Encara més contundent ha estat el repunt dels mercats russos. Després d'un dia de suspensió de la cotització, la borsa de Moscou s'ha arribat a valorar fins a un 13%. A Espanya, l'Ibex-35 ha començat la jornada amb un increment superior al 5% i ha tancat amb el 8,7%, la pujada més gran des del gener del 1991.

Actualitzat
Després d'un dijous nefast en què fins i tot les borses russes van haver de suspendre la seva cotització, els parquets remunten. Els mercats europees recullen forts guanys. L'Ibex-35 del mercat espanyol ha pujat fins al 8,7% i acaba la jornada amb 11.557 punts. A París, la borsa ha tancat amb un 9,2%, l'increment més important dels últims 20 anys. Londres també ha tingut un augment històric del 8,8% i Frankfurt també ha pujat fins al 5,5%. A la borsa de Nova York, el Dow Jones ha acabat tancant prop dels 11.400 punts, una pujada del 3,35%.

A Moscou, poc ha durat l'alegria. La borsa ha reprès la cotització després que dimecres a mig matí va aturar l'activitat dels principals índexs perquè queien en picat, però l'han tornat a suspendre, ara perquè pujava per sobre dels nivells fixats: un dels principals indicadors s'enfilava més d'un 18%.

La causa d'aquesta escalada són les bones notícies que arriben dels Estats Units. Les autoritats polítiques i econòmiques del país han decidit passar a l'acció i han anunciat un pla de xoc per sortir de la crisi.

Una de les mesures proposades és socialitzar els valors contaminats per les hipoteques "subprime", és a dir, que el govern adquireixi els actius més arriscats dels bancs, d'aquesta manera es reduiria la inestabilitat que es viu en el sector financer. Aquest actius dubtosos de les entitats bancàries es revendrien un cop passada la crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut