Barcelona

Un antisistema admet una estafa de 492.000 euros a bancs i caixes per denunciar la feblesa del sistema financer

Un activista antisistema ha confessat haver estafat 492.000 euros a bancs i caixes per demostrar com de fàcil li ha estat fer-ho. El jove, de nom Enric Duran, s'ha decidit a publicar el seu delicte en un pasquí gratuït anomenat "Crisi", que ell mateix ha creat, del qual se'n repartiran 200.000 exemplars en diversos punts de Catalunya, així com també a les Illes Balears i el País Valencià. Ara, l'autor de l'estafa, que assegura que ha demostrat la feblesa del sistema financer, ha fugit d'Espanya i diu que no pensa tornar els diners i que no tornarà al país fins que no hagin prescrit els seus delictes. Assegura que part d'aquests diners els ha donat a fundacions i entitats que promouen el canvi social.

Actualitzat

A l'article titulat "He robat 492.000 euros als que més ens roben per denunciar-los i construir alternatives", l'autor dels fets diu que té 32 anys i que durant dos anys va "expropiar" 39 entitats bancàries a través de 68 operacions de crèdit. Immediatament, confessa que actualment, incloent-hi els interessos de demora, la xifra actual del deute contret s'eleva més enllà dels 300.000 euros, una xifra que assegura que "no pagaré".

L'activista diu que el que ha fet és una "acció individual d'insubmissió" que ha realitzat "premeditadament per denunciar el sistema bancari". Afegeix que pensa dedicar els diners a "iniciatives que alertin de la crisi sistèmica que estem començant a viure i que mirin de construir una alternativa de societat".

Un nou Robin Hood?

Aquest activista, a qui alguns ja han qualificat de Robin Hood, diu que ha volgut "robar als que ens roben" en una acció "aliena a qualsevol tipus de violència".

A l'article, l'activista antisistema explica com s'ho ha fet per arribar a aconseguir tants diners de bancs i caixes sense avals ni propietats, i com "després d'una sèrie de proves" el 2006 es va llançar a dur a terme la seva iniciativa fent creure que es volia reformar el pis o comprar un cotxe. A més, explica que es va arribar a crear una empresa fictícia per evitar tacar el seu historial personal i anar engreixant l'endeutament indefinidament. Així, l'autor de l'estafa explica com va aconseguir no aparèixer al CIRBE, el sistema d'informació sobre deutes del Banc d'Espanya.

L'activista també detalla la llista de les entitats que han resultat afectades per la seva estafa i la quantitat que els ha sostret i diu que, dels diners robats, els 360.000 euros que li han quedat els ha destinat "a diverses accions i iniciatives dirigides a conscienciar la gent sobre la crisi sistèmica". No obstant, l'autor no diu el nom d'aquestes entitats perquè assegura que vol evitar-los problemes. L'antisistema, que també ha fet servir els diners per editar un pasquí on -entre altres qüestions- narra aquesta experiència, també té un web.

Finalment, conclou que tot i que mentre està escrivint l'article encara no ha rebut cap acusació penal contra ell, ha fugit fora d'Espanya i que no hi pensa tornar fins que no hagin prescrit els delictes.

Una acció "per millorar la societat"

En declaracions al programa "Els matins" de TV3, Enric Duran ha dit que intenta "actuar per millorar la societat" i aquesta és "la millor manera" que ha trobat. Duran considera que, robant als rics, vol "centrar l'atenció" en els diners que "cada dia ens roben els bancs".

Duran ha reconegut que s'ha endut fora d'Espanya un total de 9.000 euros, "molt poquets" en comparació amb el volum total de l'estafa. La resta, els ha donat a "moviment socials que tracten de canviar les coses des de la independència" i no a ONG, com s'havia assegurat en algun moment. Duran no ha volgut concretar massa qui ha rebut diners i ha aclarit que "qui ho ha de saber ja ho sap".

Anar al contingut