Líbia

Condoleezza Rice visita Líbia en una trobada oficial històrica

Visita històrica. La secretària d'estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha arribat aquest divendres a la tarda a Trípoli en el que suposa el primer viatge del màxim responsable de la diplomàcia dels Estats Units a Líbia des del 1953. Rice s'ha entrevistat amb el líder libi Moammar al-Gaddafi amb l'esperança d'acabar amb dècades d'enemistat entre els dos països. Segons la mandatària nord-americana, la trobada demostra que Washington no té enemics permanents, i que quan els països que fomenten el terrorisme són capaços de fer canvis estratègics, els Estats Units hi responen en conseqüència.

Actualitzat

Feia 55 anys que el cap de la diplomàcia nord-americana no trepitjava Líbia. Condoleezza Rice ha escenificat la primera visita des de 1953. La secretària d'estat fins i tot s'ha reunit amb Moammar al-Gaddafi, i ho ha fet justament en un edifici que va ser bombardejat l'any 1986 pels nord-americans quan era la residència del líder libi. La visita de Rice vol deixar enrere dècades d'hostilitats i mirar endavant.

Tot i el gest històric, les converses entre Rice i Gaddafi no han estat una bassa d'oli. Ja a l'arribada de la secretària d'estat al país, el coronel no ha volgut donar la mà a Condoleezza Rice. No es tractava, però, d'una descortesia sinó que s'entén que en ple mes sagrat del ramadà, pel coronel libi hagués estat un gest impur.

Durant les converses, el president libi ha criticat els plans nord-americans d'establir una base militar a l'Africà per lluitar contra el terrorisme islamista. Gaddafi ha explicat a Rice que la idea és vista com una "forma de colonització" pels països del continent. Tot i això, els Estats Units han reiterat la seva intenció de muntar el que anomenen Africom per plantar cara al terrorisme i ajudar militarment els seus aliats de la regió.

Tot i el punts de vista divergents, Condoleezza Rice ha mostrat el seu pragmatisme i ha destacat que el procés d'acostament entre els Estats Units i Líbia demostra que Washington no té enemics permanents si els règims condemnats plantegen canvis estratègics. Rice fa referència a l'abandó, per part de Líbia, del programa d'armes de destrucció massiva i la renúncia al terrorisme, el 2003. A partir de llavors, els Estats Units van esborrar Líbia de la llista negra.

La secretària d'estat espera que les relacions amb Líbia continuïn tenint un to positiu, però no s'ha estat de criticar a Gaddafi la situació dels drets humans que viu el país. Rice s'ha referit a la situació de l'opositor Fathi al-Jahmi, empresonat des de 2004 per les seves crítiques al règim del coronel i per defensar la instauració d'un sistema democràtic. El cap de la diplomàcia líbia, Abdelrahman Chalgham, li ha contestat que el seu país rebutja la pressions o rebre lliçons de respecte als drets humans.

Un quart de segle de relacions tenses

Les relacions entre tots dos països es van trencar el 1981, quan els Estats Units van vincular Líbia al terrorisme internacional, i no es van restablir fins a l'any 2004, després que Gaddafi abandonés el seu programa d'armes de destrucció massiva. De tota manera, Rice no va accedir a reunir-se amb membres del govern fins al mes passat, quan Líbia va firmar un paquet de mesures per compensar les famílies de les víctimes nord-americanes d'atacs terroristes libis.

La secretària d'estat nord-americana continua ara la seva gira pel Magreb. Rice és ara a Tunísia i després anirà a Algèria i al Marroc.

Anar al contingut