Barcelona

Castells diu que la proposta de Solbes no compleix amb l'Estatut ni amb els terminis fixats

Primera reunió bilateral entre la Generalitat i el govern espanyol per abordar la difícil qüestió del nou finançament per a Catalunya. L'escenari ha estat la Conselleria d'Economia, on s'han reunit el conseller Antoni Castells i el número 2 del Ministeri d'Economia, Carlos Ocaña. Una trobada que ha acabat sense acord, però amb el compromís de les dues administracions de continuar treballant per tenir un nou model de finançament el 2009. El conseller ha explicat que la proposta del govern espanyol no compleix ni amb els continguts de l'Estatut ni amb els terminis fixats. Enmig d'aquest ambient de desavinences, Castells ha donat a conèixer la creació d'una finestreta única per a l'any que ve.

Actualitzat

Setmana decisiva en les relacions Estat-Generalitat. La primera cita ha estat aquest dilluns a la Conselleria d'Economia, on s'han reunit Antoni Castells i Carlos Ocaña, amb els seus respectius equips de negociació, per intentar aproximar posicions en la el debat pel nou sistema de finançament autonòmic.

La trobada, que s'ha fet en el marc de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, organisme bilateral que contempla l'Estatut català, ha acabat sense novetats i, per tant, sense acord. Pel govern català, les bases de la proposta del ministre Pedro Solbes no són compatibles amb l'Estatut ni tampoc se'n pot desprendre un bon model de finançament. Unes bases que, per Castells, són "molt decebedores, insuficents i preocupants", a banda d'incomplir amb els terminis fixats. Per contra, Carlos Ocaña ha assegurat que la proposta no només és compatible si no que "compleix escrupolosament" amb el que dicta l'Estatut. En què sí que han coincidit tots dos és que, sigui com sigui, no hi haurà acord abans del 9 d'agost, la data que marca el text estatutari.

Malgrat les desavinences, la reunió ha acabat amb el compromís tant del govern espanyol com del català de continuar treballant fins l'"últim moment per tenir el model de finançament que necessita Catalunya el 2009", ha explicat el conseller en roda de premsa després de la reunió.

Enmig d'aquest encallament, però, Estat i Generalitat han acordat la creació d'una finestreta única que entraria en funcionament l'any que ve.

Els desacords

La proposta de finançament que recull l'Estatut permetria que totes les comunitats disposessin dels mateixos recursos per finançar l'estat del benestar, però, en canvi, la resta de competències no s'anivellarien, és a dir, cadascuna les hauria de finançar amb el que té. I aquest és un dels principals punts de discrepància entre Solbes i Castells: què s'entén per estat de benestar i on s'ha de posar el límit.

Segons l'Estatut, s'ha de circumscriure a la sanitat, l'educació i els serveis socials essencials, que representen unes tres quartes parts dels diners de què disposen les autonomies. En aquests àmbits tothom ha de rebre el mateix. Però el ministre d'Economia hi vol incloure també, com a mínim, la justícia, i Andalusia vol fer el mateix amb l'habitatge. El problema és que si aquesta porció del pastís creix massa, els números no quadren.

Tampoc no ho faran si s'incompleix el principi que garanteix que les comunitats que recapten més no acabaran per sota de les més pobres un cop repartits els diners, com passa ara. Solbes diu que no hi haurà perdedors, però no especifica si vol dir que les comunitats no perdran diners respecte al que reben ara o si es refereix a percentatges. En aquest últim cas, sí que es vulneraria l'Estatut.

Una ambigüitat calculada que s'estén també al Consorci Tributari i, fins i tot, a la cistella d'impostos, que el govern català ja havia donat per assumits.

Una setmana amb l'agenda plena

Sobre traspassos, la comissió mixta farà aquest dimarts la reunió ajornada el 10 de juliol per falta de concreció. Una trobada que té previst aprovar tres cessions menors, mentre que queden aparcats els aeroports, la inspecció de treball o la concessió de beques.

La trobada clau, però, serà la de la comissió bilateral Estat-Generalitat de dimecres, amb el traspàs de Rodalies Renfe, aturat fins al moment, com a tema estrella.

Paral·lelament, Rodríguez Zapatero començarà també aquest dilluns una ronda de contactes amb els grups parlamentaris del Congrés.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut