Madrid

La constructora Martinsa-Fadesa suspèn pagaments

La crisi en el sector immobiliari passa factura a Martinsa-Fadesa. El consell d'administració de l'empresa que presideix Fernando Martín ha acordat presentar un concurs de creditors voluntari, l'antiga suspensió de pagaments. Divendres passat, les accions de la constructora van caure un 34% i, aquest dilluns, se n'ha suspès la cotització una hora després de l'obertura de la sessió, quan perdien un 26,8%. La Comissió Nacional del Mercat de Valors no ha concretat quan tornaran al parquet les accions d'una de les grans de la construcció a l'Estat. L'empresa ha demanat "suport" a l'administració i als bancs i "comprensió" als clients, proveïdors i petits accionistes.

Actualitzat
Martinsa-Fadesa ha justificat el concurs de creditors per les "greus dificultats" de tresoreria que afronta l'empresa. Es tracta de la primera suspensió de pagaments que presenta un immobiliària que cotitza. Segons ha indicat el president de l'empresa, Fernando Martín, pretenen "garantir la continuïtat del projecte empresarial, procedint al sanejament i a la reorganització de la companyia a través dels instruments de la llei concursal".

Martinsa-Fadesa ha arribat a aquesta situació després de no haver pogut aconseguir un crèdit de 150 milions d'euros, necessari per matenir el contracte de refinançament del deute que va pactar al maig amb 45 entitats financeres. En el pacte es va renegociar el pagament de 4.000 milions d'euros d'un deute que s'eleva a 5.100 milions.

Martinsa-Fadesa té una plantilla de 880 treballadors i un patrimoni immobiliari valorat per una taxació independent en 10.804 milions d'euros. Aquest dimarts està prevista que l'empresa notifiqui als sindicats la reducció de plantilla que preveu per afrontar la situació i que, segons fonts dels treballadors, podria suposar l'acomiadament de 300 persones.

La constructora ha atribuït la situació a "l'estancament radical" de les vendes d'habitatges fruit de la "clara rescissió" de l'economia espanyola en general "i del mercat immobiliari en particular". En el primer trimestre de l'any, la companyia va tenir pèrdues de 85,1 milions d'euros, davant dels guanys de 412,9 milions del mateix període del 2007. També del gener al març, les vendes van caure un 45%.

Malgrat tot, Martinsa-Fadesa assegura que l'empresa és viable i que té "recursos patrimonials i organitzatius suficients" per sortir de la "crisi financera". Per això continua l'activitat i manté Fernando Martín com a president, així com la resta de càrrecs del consell d'administració.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut