Kabul

Els talibans guanyen més de 100 milions de dòlars a l'any gràcies a l'opi

Els talibans van guanyar l'any passat a l'Afganistan uns 100 milions de dòlars gràcies a l'impost que cobren sobre el cultiu de l'opi. Segons l'oficina de les Nacions Unides per les drogues i el crim, els talibans, en les àrees que controlen, cobren el 10% dels beneficis de la collita als pagesos que cultiven cascall per obtenir-ne opi. Això, quan la producció de cascall l'any passat va ser de 1.000 milions de dòlars. Però la dada de l'ONU mostra només una part dels beneficis que obtenen els talibans en tot el procés de comerç d'opi, ja que també cobren per protegir els combois que treuen la droga del país o per vigilar els laboratoris clandestins.

Actualitzat

El cultiu de l'opi, que no ha deixat d'augmentar en els darrers anys, va arribar l'any passat als 1.000 milions de dòlars. Els talibans cobren als pagesos que cultiven cascall el 10% dels beneficis que n'obtenen i així, segons l'ONU, l'any passat van guanyar 100 milions de dòlars. No obstant això, els guanys per l'opi no acaben aquí i s'estenen al llarg de tot el procés d'elaboració de la droga. L'Afganistan és el primer productor mundial d'opi i els beneficis econòmics del seu tràfic il·legal alimenten la insurgència i la corrupció.

Els talibans també obtenen beneficis del procés d'elaboració de l'heroïna, que es fa en muntanyes com les de Tora Bora, blanc dels bombardejos nord-americans el 2001, quan es creia que era refugi d'Ossama bin Laden. Els talibans cobren per vigilar aquests laboratoris secrets, situats entre la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan.

Així, la fabricació de la droga es fa amb total impunitat, mitjançant un procés artesanal, lluny del precari control del govern, que no va gaire més enllà de la capital, Kabul. I lluny, també, de la vigilància internacional.

Com en tota cadena productiva, l'últim pas és el transport que sovint es fa en rucs que duen a sobre fins a 60.000 dòlars en droga. Els talibans també cobren per vigilar aquests combois que treuen la droga des d'aquestes muntanyes de l'Afganistan. Més enllà, l'heroïna es distribuirà per tot Europa.

Anar al contingut