Madrid

Rajoy proposa María Dolores de Cospedal com a secretària general del PP

La futura secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha anunciat que farà una oposició "ferma, contundent i alternativa" i que li fa "molta il·lusió" assumir el càrrec que fins ara tenia Ángel Acebes. Tot i els esforços per mantenir el nom en secret, Mariano Rajoy ha confirmat un dia abans que comenci el setzè congrés del PP els noms dels seu equip, que completen Ana Mato, Esteban González Pons i Javier Arenas. De Cospedal, que no entrava en les travesses, és presidenta del Partit Popular de Castella-la Manxa i compaginarà tots dos càrrecs. En presentar-se als mitjans de comunicació, ha fet un agraïment especial a Rajoy i s'ha mostrat conveçuda que té el suport de pràcticament tot el PP, encara que ha admès que hi ha hagut opinions discrepants.

Actualitzat

En les últimes setmanes s'havia especulat sobretot amb sis noms, entre ells el de Manuel Lamela, un nom polèmic per la seva implicació en la demanda contra un grup de metges del Severo Ochoa de Leganés per suposades sedacions irregulars. Però, finalment, Mariano Rajoy proposarà com a número 2 del partit una dona: María Dolores de Cospedal.

María Dolores de Cospedal, nascuda a Madrid el 1965 i advocada de l'Estat, és, actualment, la líder del Partit Popular a Castella-la Manxa, on va ser la cap de llista de la formació en les eleccions celebrades l'any passat. També és senadora i portaveu del PP a les Corts per aquesta comunitat, on Rajoy la va enviar perquè donés un impuls al partit.

De Cospedal va iniciar la carrera política com a secretària general tècnica del Ministeri de Treball de Javier Arenas, el 1998. Del 2000 al 2002 va ser subsecretària del Ministeri d'Administracions Públiques, i fins al 2007, subsecretària del Ministeri de l'Interior, càrrec, però, que va abandonar durant dos anys per dirigir la Conselleria de Transports i Infraestructures de la Comunitat de Madrid.

La nova número 2 del PP ha confirmat aquest matí mateix que compatibilitzarà el nou càrrec a la direcció estatal popular amb la presidència de la formació a Castella-la Manxa. En la primera compareixença pública després de confirmar-se la notícia, ha agraït a Mariano Rajoy la "responsabilitat" que ha dipositat en ella. Sembla que els dos populars han mantingut dues converses abans del nomenament, en les quals De Cospedal va manifestar a Rajoy que el seu càrrec a Castella-la Manxa era "irrenunciable".

De Cospedal ha afirmat que davant d'un govern "que no està donant alternatives i que nega l'existència de determinats problemes", com la crisi econòmica, l'alternativa del PP "genera confiança, credibilitat, esperança i, sobretot, il·lusió".

Mato, González Pons i Arenas, la resta de l'equip de Rajoy

La proposta del nou equip de Rajoy es completa amb Ana Mato com a vicesecretària d'Organització, Esteban González Pons com a vicesecretari de Comunicació i portaveu del partit, i Javier Arenas com a vicesecretari Territorial.

La diputada Ana Mato, que afronta el repte com a vicesecretària d'Organització dels populars després d'haver estat la número 3 de la llista per Madrid, té una àmplia experiència com a organitzadora i va formar part de l'equip de Javier Arenas quan era secretari general del partit.

Pel que fa a González Pons, exportaveu del PP al Senat i exconseller de la Generalitat Valenciana amb Francisco Camps, és actualment diputat al Congrés i ha treballar molt a prop de Rajoy en els últims temps. Arenas, per la seva part, actual líder del partit a Andalusia, podrà compatibilitzar tots dos càrrecs. I és que ja havia expressat a Rajoy el seu desig de seguir bolcat a la seva comunitat.

"Equipàs"

Les reaccions en el si del Partit Popular a les propostes de Mariano Rajoy per configurar el seu equip en aquesta nova etapa que afronta el partit han estat immediates. El portaveu de la formació al Congrés, Pío García-Escudero, considera que l'equip és "la millor garantia de futur" i l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, ha parlat de "magnífica elecció".

D'altra banda, els presidents del País Valencià, Francisco Camps, i de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, han qualificat d'"equipàs" i de "tot un encert" la tria del líder del partit. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, també ha assegurat que l'equip que donarà suport a Rajoy li agrada molt i ha reiterat la seva intenció de votar l'actual president en el conclave popular que comença aquest divendres.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut