Madrid

El nivell de les reserves dels pantans puja un 2% en un dia i les conques internes ja estan al 45%

En les últimes 24 hores, el nivell de les reserves dels pantans catalans ha augmentat un 2%. L'aigua entra a bon ritme als embassaments, però el nivell és encara el d'ara fa un any. Així, les reserves de les conques internes, de les quals s'abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona, es troba ara per sobre del 45%, quan ara fa un any era al 56%. La situació és molt millor a la conca de l'Ebre, on els pantans estan gairebé al 71%, menys de dos punts per sota dels nivells de l'any passat. A més, les previsions meteorològiques apunten que en els pròxims dies continuarà plovent a bona part de Catalunya, sobretot a les zones de muntanya, la qual cosa contribuirà a augmentar, encara més, les reserves dels embassaments.

Actualitzat

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que les pluges continuaran, almenys, fins diumenge que ve i poden afectar qualsevol punt de Catalunya, principalment les zones de muntanya, on hi ha les capçaleres dels rius. Aquestes precipitacions contribuiran a augmentar, encara més, les reserves dels embassaments de les conques internes, que ja estan al 45% de la seva capacitat, quan ara fa un any era al 56%, i acullen 312 hectòmetres cúbics d'aigua, segons les últimes dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua. En només dos dies, des del dilluns, els embassaments han guanyat una quarantena d'hectòmetres.

De la seva banda, els pantans del sistema Ter-Llobregat, que proveeixen a l'àrea metropolitana de Barcelona, estan al 46,28% de capacitat. Els cinc embassaments situats a la conca dels rius Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç acumulen 284,44 hectòmetres cúbics d'aigua, el doble que fa menys de dos mesos.

A la conca de l'Ebre, els pantans estan gairebé al 71%, menys de dos punts per sota dels nivells de l'any passat. De fet, l'Ebre baixa tan ple que ha sortit de mare i s'ha hagut d'activar el pla Inuncat. El desembassament del pantà de Riba-roja ha provocat inundacions a Miravet i ha afectat collites a les comarques de la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre.

Davant d'aquesta situació, entre aquest dimecres i divendres el govern espanyol decidirà si manté el decret llei que permet transvasar aigua de l'Ebre cap a Barcelona i, per tant, si es construeix la canonada que ho ha de fer possible o no.

La millora de la situació hídrica catalana ha escalfat el debat sobre la necessitat de portar aigua de l'Ebre a Barcelona. Al tripartit no hi ha una postura unitària: Esquerra i Iniciativa ja han anunciat que hi estan en contra, però ho han fet de portes enfora del govern. A dins, la postura continua sent que la canonada tirarà endavant, tot i que a Madrid ja n'hi ha que s'ho plantegen.

Per la seva part, el conseller Francesc Baltasar ha indicat que la "Generalitat té la competència exclusiva de determinar què s'ha de fer en cada moment" i que, per tant, manté la situació d'alerta per la sequera. En aquest sentit, el titular de Medi Ambient ha assegurat: "És al govern de la Generalitat a qui correspon analitzar la situació de les conques internes, perquè aquesta és una competència exclusiva del govern de Catalunya i com a tal l'exercirà."

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut