Barcelona

El primer vaixell carregat amb aigua arriba al port de Barcelona

El vaixell de bandera panamenya "Sichem Defender" ha arribat al port de Barcelona a les vuit del matí carregat d'aigua potable per abastir l'àrea metropolitana. La nau ha sortit del port de Tarragona passades les quatre de la matinada. Es tracta del primer carregament marítim per abastir Barcelona d'aigua. Concretament, el vaixell s'ha carregat amb uns 20.000 metres cúbics d'aigua extrets dels aqüífers del Camp de Tarragona. Es calcula que és l'aigua que consumeixen, en un dia, 130.000 persones. Aquesta és una mesura que es va prendre abans de les pluges d'aquests últims dies, que, després d'augmentar el nivell dels embassaments, podrien permetre alleugerir les restriccions actuals.

Actualitzat

Ja ha atracat al port de Barcelona el primer vaixell carregat d'aigua potable que ha contractat el govern per garantir el subministrament de l'àrea metropolitana de Barcelona. El "Sichem Defender" ha sortit passades les quatre de la matinada del port de Tarragona, amb aigua procedent dels pous del Camp tarragoní. Concretament, el vaixell s'ha carregat amb uns 20.000 metres cúbics d'aigua, el que consumeixen 130.000 persones en un dia. No serà l'únic vaixell, però, que portarà aigua aquesta setmana a la capital catalana. Està previst que n'arribi un altre des de la ciutat francesa de Marsella.

Les pluges caigudes aquest cap de setmana passat, que han redreçat considerablement la situació de sequera i el nivell dels embassaments, no aturaran els plans de fer arribar a l'àrea metropolitana de Barcelona aigua del minitransvasament de l'Ebre mitjançant una canonada, segons va confirmar aquest dilluns el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira.

Sigui com sigui, les pluges dels últims dies han fet augmentar les reserves d'aigua dels pantans catalans i han allunyat una mica més l'entrada en situació d'emergència, prevista per al mes de juny. Els efectes beneficiosos del temporal ja es poden comptar i és que, dijous passat, els pantans de les conques internes estaven al 25,5% de la seva capacitat i ara freguen el 28%, dos punts i mig més. Així, el global del sistema Ter-Llobregat ja disposa de més de 170 hectòmetres cúbics embassats, cosa que el situaria tècnicament fora del nivell d'excepcionalitat 2. Si es passés al nivell 1 d'excepcionalitat en aquest sistema d'abastament, les actuals restriccions en l'ús d'aigua de boca per regar jardins o omplir piscines es podrien aixecar. Una decisió que haurà de prendre divendres el Departament de Medi Ambient conjuntament amb l'Agència Catalana de l'Aigua.

L'augment de les reserves hídriques ha entrat ja en l'escena política amb el president d'Aragó, que ha demanat anul·lar el transvasament si se supera la fase d'emergència. Per Marcel·lí Iglesias, el compliment de la llei suposaria l'anul·lació del transvasament d'aigua de Tarragona cap a Barcelona, una opció que la Generalitat no considerarà malgrat les últimes pluges.

Paral·lelament, les comunitats de regants de l'Ebre van comunicar ahir a la ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, que cediran l'aigua pactada a Barcelona sense cap contraprestació.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut