Moscou

Dmitri Medvédev, nou president de Rússia en substitució de Vladímir Putin

El Kremlin ha acollit l'acte oficial que simbolitza el traspàs de poders entre el president rus en funcions, Vladímir Putin, i el seu successor, Dmitri Medvédev. Males notícies per als detractors de Putin perquè aquesta substitució no significa la seva desaparició de la política. I és que, tal com ell mateix va planificar, el seu successor l'ha designat per ser el nou primer ministre. Els analistes veuen en aquest canvi de cadires la continuïtat de Vladímir Putin al capdavant de la gestió de Rússia. Dmitri Medvédev va guanyar les eleccions del març passat amb el 70% dels vots. Amb l'acte d'aquest dimecres, Medvédev, de 42 anys, es converteix en el dirigent rus més jove des del tsar Nicolau II.

Actualitzat

Amb tota la pompa de les èpoques tsaristes, i davant més de 2.000 persones, Dmitri Medvédev s'ha convertit en el nou president de Rússia. Vladímir Putin el va escollir com a dofí perquè la Constitució no li permetia un tercer mandat consecutiu. El protagonisme del fins ara president durant tota la cerimònia ha deixat clar el pes que tindrà Putin a partir d'ara com a primer ministre. I encara més, Putin lidera el partit Rússia Unida, que controla el Parlament. Una situació de bicefàlia inèdita fins ara.

Després de jurar defensar la Constitució i els drets dels ciutadans sobre la carta magna, Medvédev ha marcat la seva prioritat i ha anunciat que considera el desenvolupament de les llibertats civils i econòmiques la seva tasca més important. I ha afegit: "Vull crear noves possibilitats, les més àmplies perquè puguin realitzar-se els ciutadans, lliures i responsables, tant en el seu èxit personal com en el renaixement de tot el país." En el seu discurs, el nou president també ha dit que farà tot el possible perquè la seguretat dels "nostres ciutadans" estigui garantida no només per llei sinó pel govern i que per això reforçarà la situació de les classes mitjanes i s'intensificarà la lluita contra la corrupció. A més, el successor de Putin ha advertit que a Rússia existeix un "nihilisme de derta" que posa en greu perill el desenvolupament del país.

Per la seva part, Putin ha estat designat com a primer ministre. Serà escollit, però, aquest dijous a la Duma, la cambra baixa russa. Abans de deixar el càrrec de president, Putin ha destacat les fites que ha aconseguit Rússia els últims anys i s'ha compromès a treballar durant tota la seva vida pel benestar del poble.

Medvédev, el candidat de la continuïtat?

El punt de vista de Medvédev sobre la democràcia o la política exterior són encara un enigma. Fill de dos professors universitaris, Medvédev té una àmplia cultura i un estil educat, afable i modern, molt diferent al del seu predecessor, però s'ha presentat sempre com el candidat de la continuïtat. Fa vuit anys, Ieltsin va donar el bolígraf amb què firmava lleis a Putin com a símbol del traspàs de poders. Putin ha deixat clar que s'endurà l'històric bolígraf amb ell.

Aquest advocat de 42 anys, pràcticament desconegut fa només uns mesos, és el primer dirigent rus en dècades que ha treballat al sector privat.

Anar al contingut