Síria

Jimmy Carter es reuneix a Síria amb el màxim líder de Hamas

L'expresident nord-americà Jimmy Carter, desafiant la proscripció internacional de Hamas com a organització terrorista, s'ha entrevistat a Damasc amb Haled Meshal, el seu màxim líder. L'objectiu ha estat obrir una via de diàleg que pugui portar, com a primer pas, a l'alliberament del soldat israelià Galid Shalit, però també a explorar la possibilitat d'una treva amb Israel o l'aixecament del bloqueig de Gaza. Jimmy Carter s'ha reunit també amb el president Bashar al-Assad. Tant el govern dels Estats Units com el d'Israel han criticat els contactes de l'expresident nord-americà amb líders de Hamàs.

Actualitzat

Jimmy Carter, que fa aquesta gira pel Pròxim Orient per encoratjar el procés de pau, s'ha reunit primer amb el president sirià, Batxar al-Assad, amb qui ha tractat de les "relacions siriano-nord-americanes i del procés de pau" a la regió, segons l'agència oficial de premsa Sana.

Israel i el Estats Units, que consideren Hamas com una organització terrorista, han criticat des del primer moment l'agenda de reunions de Carter amb Hamas. La cap de la diplomàcia dels EUA, Condoleezza Rice, va delcarar que no veia la utilitat d'aquestes converses, qualificant Hamas "com el principal obstacle a la pau". Israel, per la seva banda, ha qualificat la trobada de Carter amb Haled Meshal de vergonyosa.

L'expresident nord-americà, artífex dels l'acords de pau egipcio-isrealians de 1979, va començar diumenge a Israel la seva gira pel Pròxim Orient. Després va anar a Egipte, on es va reunir amb el president Hosni Mubarak i amb dirigents de Hamas de Gaza. Avui visita Síria i els propers dies anirà a Jordània i l'Aràbia Saudita.

Anar al contingut