Itàlia

Berlusconi guanya les eleccions italianes amb majoria absoluta

Silvio Berlusconi ha guanyat les eleccions a Itàlia. I ho ha fet amb majoria absoluta tant al Senat com a la Cambra de Diputats. En declaracions a la RAI, Berlusconi ha celebrat el triomf i ha assegurat que està "obert al diàleg" amb l'oposició. El líder de centreesquerra, Walter Veltroni, ha reconegut la derrota i s'ha ofert per pactar les grans reformes institucionals, inclosa la llei electoral. Amb més del 92% vots escrutats, a la cambra baixa Il Cavaliere obté un 46% dels vots, davant el 37% de Veltroni. Al Senat, la diferència és una mica més gran amb un 47% cent per a Berlusconi i un 38%per al candidat del Partit Democràtic. Els italians han donat, doncs, una tercera oportunitat a Berlusconi, i castiguen l'esquerra, que ha estat només 20 mesos al capdavant del govern italià. La participació ha estat del 82,4%, un punt menys que en l'anterior edició.

Actualitzat

Silvio Berlusconi ha intervingut per telèfon al programa "Porta a porta" de la televisió italiana i ha assegurat que ja té al cap la composició del nou govern i que aspira governar durant els cinc anys que dura la legislatura. El líder de la dreta s'ha declarat "commogut pel resultat de les eleccions i pel fet que tants ciutadans hagin confiat en mi".

Il Cavaliere també ha avisat que "s'esperen anys difícils" i que el seu executiu treballarà per no apujar els impostos. Berlusconi podria confiar novament en la Lliga Nord d'Umberto Bossi i en l'Aliança Nacional de Gianfranco Fini per formar l'executiu. També ha avançat que la primera reunió del seu gabinet serà a Nàpols, fet amb el qual vol donar suport a una ciutat immersa en una prolongada vaga de recollida d'escombraries.

A més, el líder del Poble de Llibertat, nom de la llista que encapçalava, s'ha fixat com una prioritat resoldre la situació d'Alitalia. Berlusconi rebutja que la companyia aèria italiana passi a mans franceses.

Veltroni admet la derrota

El líder del Partit Demòcrata italià, Walter Veltroni, ha reconegut en una conferència de premsa que ha perdut les eleccions. Veltroni ha trucat per telèfon a Berlusconi per felicitar-lo per la victòria i li ha desitjat sort en la seva feina com a futur primer ministre d'Itàlia. El cap del centreesquerra ha reconegut que el veredicte dels italians ha estat "clar" i s'ha ofert per pactar les grans reformes institucionals, inclosa la llei electoral, que necessita Itàlia.

Una estona abans de la compareixença de Veltroni, l'agència de notícies italiana Ansa havia filtrat una trucada de Berlusconi a Fini en què Il Cavaliere es mostrava "profundament satisfet" pels resultats de les eleccions. Unes eleccions en les quals 47 milions d'italians estaven cridats a escollir els 630 membres de la cambra de representants i 315 senadors, així com les administracions de vuit províncies, 423 municipis i 2 regions.

La principal novetat que presentava Veltroni a aquestes eleccions era la decisió de prescindir del llast que suposaven els petits partits en les antigues coalicions. "Ens hem presentat sense aliances, corrent un risc per fer un favor a la democràcia", havia assegurat el candidat del PD, una formació que està integrada per dos partits, La Margarida i Demòcrates d'Esquerres.

D'altra banda, Berlusconi, amb dos governs a les espatlles -un que va caure després de dos anys i el que va acabar l'any 2006 després de cinc anys de legislatura- confiava a recuperar el suport de la majoria dels electors, després d'haver qualificat de "desastrós" l'executiu de centreesquerra. El seu programa és gairebé idèntic al que va presentar per a les eleccions del 2006, com també ho són els aliats, la federalista Lliga Nord i la dretana Aliança Nacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut