Barcelona

Les últimes pluges allunyen fins al maig la fase d'emergència per la sequera

Les últimes pluges donen una mica més de coll a l'administració abans d'activar la fase d'emergència per la sequera, que és quan ja es poden ordenar talls en el subministrament d'aigua de boca. Concretament, s'ha endarrerit fins al maig, segons ha anunciat aquest dijous a la tarda el conseller de Medi Ambient. Francesc Baltasar també ha confirmat que s'aprofitarà aigua de la depuradora del Llobregat per al consum humà. És una mesura que ja estava prevista i que, segons el conseller, és complementària al transvasament del Segre. Baltasar ha rebutjat de ple l'opció del Roine, com també ho ha fet des del Marroc José Montilla, que ha desmentit que hi ha contactes per aquest tema amb el govern francès.

Actualitzat

El conseller de Medi Ambient ha explicat que la fase d'emergència per l'escassetat d'aigua, que s'havia d'activar la setmana que ve, s'ha ajornat quinze dies més gràcies a les pluges dels últims dies a les conques del Ter i el Llobregat.

A la compareixença setmanal davant dels mitjans de comunicació, el conseller també ha confirmat que s'aprofitarà l'aigua de la depuradora del Llobregat per a ús domèstic, i no només agrícola i industrial, com fins ara. És una mesura estructural, ja prevista, que a causa de la situació de manca d'aigua s'ha accelerat, segons ha informat el conseller de Medi Ambient. 

Es tracta de remuntar l'aigua que surt de la depuradora del Prat riu amunt a través d'una canonada de vuit quilòmetres fins a la planta potabilitzadora. Està previst que entri en servei cap al juliol. Baltasar ha explicat que el tractament terciari que permet la depuradora permet donar plenes garanties de cara al consum d'aquesta aigua.

De tota manera, Francesc Baltasar ha deixat clar que aquesta mesura no substitueix el transvasament del Segre, sinó que és complementària. Precisament, entitats ecologistes han presentat una querella criminal en contra de l'Agència Catalana de l'Aigua per un presumpte delicte de prevaricació. Consideren provat que el govern, a través de l'ACA, va ordenar l'inici de les obres per captar aigua del Segre sense les autoritzacions pertinents. El responsable de l'ACA, Manuel Hernández, els ha contestat que són "lliures de fer el que vulguin" i que té "la consciència molt tranquil·la".

Aquest dijous el govern català també ha descartat completament l'opció del Roine, una alternativa a llarg termini viable, però força costosa. La negativa ha sortit tant del conseller com del president de la Generalitat, José Montilla. Des de Rabat, on ha tancat una visita de tres dies, Montilla ha acusat CiU de plantejar el transvasament del Roine per distreure l'atenció: "És una broma per part de CiU, Artur Mas i tots els que li fan seguidisme, mentre el govern ha fet els deures i treballa per buscar solucions" al problema de la sequera. 

Montilla creu que l'oposició vol "confondre la gent, perquè el Roine és una obra que necessita entre 10 i 15 anys per executar-se i sempre que hi hagi acord entre els dos estats".

El president ha desmentit la informació periodística segons la qual el goven espanyol ha iniciat contactes amb el francès per aquest projecte. Segons Montilla, "és fals que el president Zapatero parli del Roine perquè ell només s'ha compromès a estudiar una possibilitat, i ho ha fet per cortesia", al debat d'investidura. I no només això, sinó que el ministre d'Afers Estrangers en funcions, Miguel Ángel Moratinos, l'ha trucat per "desmentir que el govern espanyol hagi parlat o tingui intenció de fer-ho amb el govern francès sobre un hipotètic transvasament del Roine".

A més, ha negat rotundament que hi hagi mala comunicació entre els executius català i espanyol per la sequera. "Els canals d'informació no grinyolen, malgrat que algunes persones ho volen", ha destacat.

Zaragoza avisa sobre el transvasament

El secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, assegura que les obres per portar aigua del Segre començaran d'aquí a una setmana i mitja com a molt tard, si no es planteja abans cap solució alternativa a la sequera. En una tertúlia al programa "L'oracle" de Catalunya Ràdio, Zaragoza s'ha mostrat convençut que el govern espanyol no podrà oposar-se al transvasament del Segre un cop s'hagin fet les obres. Zaragoza ha recordat que el govern espanyol és qui té les competències per autoritzar el transvasament però no per fer les obres. El secretari d'organització del PSC també s'ha mostrat convençut que l'alternativa del Roine no es tirarà endavant.




ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut