Caracas

Chávez i Correa titllen Uribe de mentider i reclamen una condemna internacional

Els presidents de l'Equador i Veneçuela, Rafael Correa i Hugo Chávez, han unit esforços contra Colòmbia per l'operació en la qual va resultar mort el número dos de la guerrilla de les FARC, Raúl Reyes. Correa ha exigit una "condemna contundent" contra Bogotà perquè ha violat la seva sobirania. Chávez s'ha alineat amb el seu homòleg, a la vegada que ha alertat que el president colombià "no vol la pau". La reunió entre Correa i Chávez, que ha insinuat que nacionalitzarà algunes empreses colombianes presents al seu país, ha tingut lloc després que l'Organització d'Estats Americans (OEA) hagi aprovat una resolució que admet que Colòmbia va violar la sobirania equatoriana, però no la condemna.

Actualitzat

La reunió entre Chávez i Correa ha tingut lloc al palau presidencial de Miraflores, a Caracas, en el marc de la gira que el president de l'Equador està fent per aconseguir suports. Correa ha dit que no "es quedarà tranquil" fins que es "condemni " l'acció colombiana. Ha advertit que el seu govern sabrà fer pagar "a l'agressor" per l'ofensa.

Els dos dirigents han titllat de "mentider" el seu homòleg colombià i han alertat que podria instaurar "la doctrina Bush-Uribe a la regió". Hugo Chávez, amb l'estil peculiar que el caracteritza, ha assegurat que Uribe és un "lacai" de Washington i és tan perillós per a la regió com un "mico amb una fulla".

 

Aquestes declaracions responen a la decisió de l'OEA d'aprovar una resolució que admet, però no condemna, que Bogotà va violar la sobirania i integritat territorial del seu veí en bombardejar un campament rebel en una zona fronterera. L'aprovació d'aquesta iniciativa, a la qual han donat suport l'Equador i Colòmbia, ha de ser adoptada oficialment i per consens pels 34 països membres de l'OEA. Fent cas omís a aquesta resolució, el tercer en discòrdia, Veneçuela, ja ha fet arribar les tropes del seu exèrcit a la frontera amb Colòmbia, per terra, mar i aire.

Nacionalització d'empreses colombianes

Enmig de la crisi diplomàtica que afecta la regió, el president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha insinuat la possibilitat de nacionalitzar algunes empreses colombianes que operen al seu país. Chávez ha declarat que "no estem interessats a tenir empreses colombianes", ha afegit que el seu país "s'haurà de vendre" les companyies que té a Colòmbia. A més, ha advertit que aquest any caurà de manera important l'intercanvi comercial entre tots dos països, que mou 6.000 milions de dòlars.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut