Imatge de la reunió de la Junta de Fiscals de Sala.
Imatge de la reunió de la Junta de Fiscals de Sala.
Madrid

La cúpula de la Fiscalia de l'Estat dóna suport a Torres-Dulce per la querella contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

El fiscal general de l'Estat és partidari d'acusar Mas, Ortega i Rigau de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació. La Junta de Fiscals de Sala li ha donat suport pràcticament per unanimitat

RedaccióActualitzat

La Junta de Fiscals de Sala, la cúpula del ministeri fiscal, ha donat suport, pràcticament per unanimitat, al fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, per presentar la querella pel procés participatiu del 9-N, després que la Fiscalia de Catalunya s'hagi oposat a fer-ho per la seva total discrepància amb aquesta mesura. A banda dels catalans, els únics que han presentat objeccions a la querella han estat els fiscals del Contenciós-Administratiu Pedro Crespo i de Seguretat Vial Bartolomé Vargas. 

Segons un comunicat difós després de la trobada, el "Ministeri Fiscal emprendrà les accions legals oportunes davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb les precisions de caràcter tècnics realitzades durant la reunió". 

Així, Torres-Dulce reiterarà l'ordre al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, perquè presenti la querella davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El text que ha presentat Torres-Dulce aquest dimecres, i que ha estat avalat per la Junta de Fiscals de Sala, defensa una querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, contra la vicepresidenta, Joana Ortega, i també contra la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. El fiscal general, a més, proposa que se'ls acusi dels delictes de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació de funcions.

També considera que la resolució de passat 4 de novembre del TC en què ordenava la suspensió del nou 9-N "no dóna peu a cap mena de dubte" i afectava tota actuació que contribuís a impulsar el "procés de participació".

Sobre la taula de la junta hi havia un altre text. L'acta de la reunió en què els membres de la Fiscalia de Catalunya van decidir oposar-se a la presentació de la querella, una acta que va ser remesa al fiscal general i en què s'assegura que llacunes jurídiques ho fan desaconsellable.

La Junta de Fiscals de Sala és un òrgan d'assessorament del fiscal general, integrat pels 27 components amb més categoria de la carrera fiscal. Hi han estat presents 25. L'opinió d'aquesta junta no és vinculant, tot i que pràcticament sempre es té en compte. Cal tenir en compte que feia deu anys que aquesta junta no es reunia per una discrepància entre fiscalies. La intenció de Torres-Dulce en convocar-la és complir el mandat de l'article 27 de l'Estatut Fiscal, que estableix el tràmit del Ministeri Públic quan hi ha discrepàncies internes.

DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut