Barcelona

ERC trenca la unitat del tripartit al Parlament i vota amb CiU contra el traçat de l'AVE a Barcelona

ERC ha votat al Parlament a favor d'una moció de CiU contra el traçat de l'AVE a Barcelona. D'aquesta manera, els republicans trenquen per segona vegada aquesta legislatura la unitat del vot del tripartit. La primera vegada va ser durant la reprovació de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Els republicans han justificat el vot afirmatiu "per coherència" amb el posicionament del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, que defensa un traçat alternatiu pel carrer Aragó. Esquerra no s'ha estalviat de dir que la moció és "una trampa" que pretén "erosionar el govern", però també ha recordat que "sempre" ha criticat el PSC quan vota diferent al Parlament i al Congrés.

Actualitzat
Esquerra Republicana ha deixat en minoria els seus socis de govern durant la votació de la moció de CiU en contra del traçat de l'AVE pel centre de Barcelona, que demana una moratòria en l'execució de els obres.

Fins a última hora, el tripartit ha mirat de consensuar una sortida per evitar que es trenqui la unitat de vot, però no ha estat possible. El PSC i ICV-EUiA han proposat un text alternatiu als republicans per constituir una comissió de seguiment de les obres, formada per l'ADIF, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, però Esquerra no l'ha acceptada.

Finalment, doncs, els republicans han sumat els seus vots als de CiU, el PP i Ciutadans. La moció de CiU s'ha aprovat amb 84 vots a favors i 49 en contra.

Els republicans també han tingut en compte que la moció de CiU hauria tirat endavant tant si ells s'hi abstenien com si hi votaven a favor. Finalment, la decisió de votar a favor del text s'ha pres en una reunió al despatx del grup parlamentari, aquest dimecres a la tarda, en què no hi han hagut discrepàncies. El Parlament, per tant, ha rebutjat el traçat de l'AVE, tal com va passar a l'Ajuntament de Barcelona quan Esquerra va donar suport a una iniciativa com aquesta.

Esquerra ha justificat la seva decisió per mantenir la coherència amb el seu vot a l'Ajuntament de Barcelona. El PSC ho entèn així i, segons el conseller Joaquim Nadal, aquesta votació no altera la solidesa del govern ni tampoc en el traçat del TGV. En canvi, el líder de Convergència i Unió, Artur Mas, creu que avui s'ha visualitzat la falta de cohesió del govern. Mas també ha reclamat a José Montilla i al seu executiu que siguin conseqüents amb el que ha votat el Parlament i respectin la moció aprovada per majoria.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut