Ramon Espadaler, conseller d'Interior.
Ramon Espadaler, conseller d'Interior.
Barcelona

Espadaler: "L'escenari dels Mossos retirant urnes és extrem i crec que no es donarà"

Tot i això assegura que "l'escenari dels Mossos retirant urnes és extrem i crec que no es donarà"

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, diu que no s'imagina els Mossos retirant urnes i que és "un escenari extrem que jo crec que no es donarà". En declaraciona a "El matí de Catalunya Ràdio", Espadaler ha explicat que tenen tot l'operatiu muntat per diumenge amb 9.992 agents, més de 4.000 mossos del dispositiu habitual, i que les ordres que han donat els comandaments són per vetllar "per la normalitat" i la seguretat ciutadana el 9-N. Espadaler ha assegurat que l'operatiu muntat té com a segon objectiu garantir la coordinació del cos a tot el territori, perquè "cap agent se senti sol", i ha assegurat que això no passarà "perquè la cadena de comandament funcionarà".

Davant de l'expectació que genera el paper dels Mossos davant d'un 9-N suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, Espadaler ha dit que entén l'atenció, però que les ordres es donen a nivell intern i no pas davant dels mitjans de comunicació, i que ja s'han donat. Malgrat que ha admès que la policia catalana actuarà davant de qualsevol requeriment judicial o de la fiscalia, a la pregunta de "S'imagina mossos retirant urnes?", ha respost: "És un escenari extrem que jo crec que no es donarà. És un escenari que no veig bé."

Els Mossos no poden decidir sobre les ordres dels jutges

Amb tot, ha deixat clar que els Mossos no poden decidir quines ordres obeeixen i quines no i, per tant, han d'atendre el que diuen els jutges. "No hi ha un àmbit de discrecionalitat si un mosso rep una ordre de la fiscalia o d'un jutge. Per tant, el Departament Interior no farà res perquè no atenguin la seva responsabilitat última", ha exposat.

"Farem tot el possible per no ser protagonistes el 9-N"

Tot i això, el conseller ha fet una crida per treure transcendència al paper dels Mossos el 9-N. "El protagonisme del 9-N no és dels jutges ni molt menys dels policies, és de la ciutadania que vol expressar-se."

Per això, ha afirmat que "serà un dia cívic, la gent s'expressarà amb serenitat, en democràcia, de manera festiva i la policia farem tot el possible per no ser protagonistes. No en volem ser i no en serem el 9-N."

Anar al contingut