Vista exterior de l'Hospital Presbiterià de Texas, on va ingressar el primer pacient afectat d'Ebola. (Foto: Reuters)
Vista exterior de l'Hospital Presbiterià de Texas, on va ingressar el primer pacient afectat d'Ebola. (Foto: Reuters)
Dallas

Preocupació als Estats Units per com s'ha gestionat el primer cas d'Ebola al país

El pis on va viure el malalt fins aquest divendres continuava en les mateixes condicions que quan va ser traslladat a l'hospital

RedaccióActualitzat

Preocupació als Estats Units perquè el pacient infectat d'Ebola va tenir contacte amb un centenar de persones abans que se li diagnostiqués la malaltia. La controvèrsia generada per la gestió d'aquest cas ha fet que l'administració Obama hagi hagut de moure fitxa i convocar una reunió extraordinària del govern.

Tant els Centres Control i Prevenció de Malalties (CDC), que coordinen les activitats contra aquest virus als Estats Units, com les autoritats locals de Dallas han estat qüestionats per com han tractat el cas i per no haver actuat de manera més ràpida i eficaç per a minimitzar el risc de contagi. De fet, el pis on va viure l'afectat, Thomas Eric Duncan, quan va viatjar als EUA des de Libèria, fins aquest divendres continuava en les mateixes condicions que quan va ser traslladat a l'Hospital Presbiterià de Texas, diumenge passat.

La família del malalt, s'ha queixat que "els llençols suats" fets servir pel malalt encara eren al llit i ni els CDC ni les autoritats locals els havien dit què calia fer-ne. Del centenar de persones que han tingut contacte amb Duncan als Estats Units, quatre familiars seus estan confinats en aquesta casa. A més, es fa un seguiment diari d'una cinquantena de persones, de les quals 10 presenten un alt risc de contagi, segons les autoritats.

El que ha engrandit encara més la polèmica, però, ha estat el fet que, la setmana passada, el pacient ja havia anat a l'hospital, però el van enviar a casa, tot i que va advertir que venia de Libèria.

Libèria vol jutjar-lo per mentir

Mentre continua ingressat, Thomas Eric Duncan podria tenir problemes judicials. Les autoritats de Libèria tenen intenció de jutjar el malalt per "mentir sota jurament". En els controls de sortida de l'aeroport de Libèria, l'home va dir que no havia tingut cap contacte amb infectats pel virus en els darrers 21 dies, quan diversos veïns de Duncan expliquen que havia ajudat una embarassada contagiada pel virus.

Per aquest motiu, el viceministre d'Informació del país, Isaac W. Jackson, creu que "ha de ser processat". El govern de Libèria ha organitzat un dispositiu de seguretat davant de l'amenaça de propagació del virus, que inclou un qüestionari als passatgers dels vols que entren o surten del país, a més d'un escànner per detectar la febre.

Prop de 7.500 infectats

D'altra banda, el nombre d'afectats pel virus de l'Ebola a l'Àfrica Occidental se situa ja en 7.470 persones, de les quals 3.431 han mort, segons l'últim recompte de l'Organització Mundial de la Salut, publicat aquest divendres.

Anar al contingut