Tarragona

Tot és possible al concurs de castells d'aquest cap de setmana

Aquest cap de setmana Tarragona veurà els millors castells del moment en un concurs en què tot és més obert que mai

Joan Raventós RafecasActualitzat

Cap de setmana assenyalat en el panorama casteller. La cita queda ben marcada a l'agenda de tots els aficionats als castells. El Concurs de Castells de Tarragona arriba a la 25a edició, en què divuit colles, dissabte, i dotze, diumenge, oferiran les seves millors construccions al llarg de cinc rondes, de les quals només les tres millors serviran per a la classificació final.

Les més imponents es veuran diumenge i vindran de les mans, sobretot, de quatre colles: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona. Són els millors del panorama casteller, a excepció dels Minyons de Terrassa, que no participen al concurs pel seu caràcter competitiu.

Els verds aspiren a aconseguir el desè concurs de la seva història, el setè consecutiu. Arriben en un bon moment de forma i amb garanties en castells valuosos com el 4 de 9 amb el pilar i el 3 de 9 amb el pilar. També han assajat treure el folre a la torre de vuit i al quatre i encara els queda un cartutx de molt de pes com el 3 de 10 amb folre i manilles. Són els favorits, però, aquest any, més que mai en els últims anys, als de Pere Almirall no els val a badar.

Les colles vallenques trepitgen fort i arriben a Tarragona disposades a posar les coses molt difícils als vilafranquins. El quatre amb el pilar que va descarregar la Vella per Santa Tecla ja va ser tota una declaració d'intencions. És un dels castells que portaran a plaça diumenge al costat d'altres que no tenen tan consolidats, però sí a l'abast. Manuel Urbano ha dut el dos de vuit, el quatre de nou i el tres de deu amb folre i manilles a assaig per demostrar que van a totes.

Directes de la plaça del Blat, la Joves no es conforma amb el paper d'actor secundari. La injecció de moral per Sant Fèlix i les bones diades d'aquest estiu els donen prou confiança per somiar de tornar a la glòria del tombant dels noranta. No hi ha somnis impossibles i, amb una cartera amb garanties com el 5 de 9 amb folre i el 4 de 9 que van plantar a Vilafranca, els de Tomás Gormaz assagen el 2 de 9 amb folre i manilles, el 2 de 8 i el 3 de 10 amb folre i manilles, que no descarten.

A les tres punteres, enguany s'hi fa un forat una amfitriona, la Jove de Tarragona. El cinc de nou amb folre és un castellàs i és l'emblema dels de la camisa lila. Però no n'hi ha prou per marcar territori i els de Carles Ribas no veuen gens descabellat plantificar un tres de nou amb folre i pilar i fins i tot han assajat el tres de deu. En cartera, el 9 de 8 o el dos de nou amb folre.

Diumenge també es veuran castells de gamma extra de la mà de les altres colles que completaran l'arena de l'antiga plaça de braus. Sobretot els Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i, segurament, els Castellers de Sants. Tots plegats compartiran plaça amb Castellers de Barcelona, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus, Castellers de Sabadell i els Nens del Vendrell.

Les colles de vuit arribaran dissabte a la tarda a la Tàrraco Arena Plaça amb la intenció de perpetrar la tripleta (2 de 8 amb folre, 3 de 8 i 4 de 8) per aspirar al podi. En aquest repertori hi ha mitja dotzena de colles (Marrecs, "Gausacs", Sagals, Xics de Granollers, Moixiganguers i Castellers de Lleida), però per endur-se el concurs de dissabte potser caldrà fer un pas més i plantar la catedral dels castells (5 de 8).

Els que tenen més a l'abast el dos, el tres i, fins i tot el cinc de vuit són els Xicots de Vilafranca, que es van quedar a les portes de fer-se un lloc al dia gran del concurs i arriben a Tarragona com a favorits de dissabte i podrien afavorir un doble podi vilafranquí.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut