Gaza

Israelians i palestins abandonen la violència i respecten l'alto el foc permanent i indefinit

L'exèrcit hebreu assegura que des de l'entrada en vigor de la treva no hi ha hagut ni bombardejos a la Franja de Gaza ni llançament de coets per part dels milicians de Hamas

RedaccióActualitzat

Israel i els palestins han abandonat la violència i respecten l'alto el foc permanent i indefinit pactat aquest dimarts. L'exèrcit hebreu ha assegurat aquest matí que des de l'entrada en vigor de la treva no hi ha hagut ni bombardejos a la Franja de Gaza ni llançament de coets per part dels milicians de Hamas.

Els palestins van rebre l'anunci com una victòria sobre Israel, perquè implica una relaxació del bloqueig en aquesta petita àrea del Pròxim Orient. Poc després que l'alto el foc entrés en vigor, milers de ciutadans de Gaza van sortir al carrer per celebrar el que consideren que és el final de la guerra disparant trets a l'aire i amb crits d'"Allahu akbar!" ("Déu és gran", en àrab).

Aquest dimecres, tant l'Iran com Qatar, els dos principals aliats de Hamas, han celebrat l'alto el foc. Teheran també ha parlat de victòria dels palestins, perquè, diu, han fet agenollar Israel. L'emirat del golf Pèrsic indica que l'acord permetrà posar fi al patiment del poble palestí i fer que aconsegueixi les seves demandes legítimes.

Entre les condicions acordades hi ha l'obertura de passadissos per fer-hi entrar ajuda humanitària i materials per reconstruir el territori devastat. També es preveu estendre la zona de pesca, discutir sobre la desmilitarització de Gaza i la reobertura de l'aeroport i també del port.

Aquest alto el foc hauria de posar fi a cinquanta dies de conflicte al Pròxim Orient. Des de l'inici de l'operació "Marge protector" a Gaza, el 8 de juliol, han mort més de 2.000 palestins, la immensa majoria civils. Del bàndol israelià han mort 68 persones, la majoria militars.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut