Ginebra

Les xifres oficials d'infectats i morts d'Ebola fan subestimar àmpliament la magnitud de l'epidèmia, segons l'OMS

L'OMS coordina un increment massiu de la resposta internacional, aconseguint suport de països i agències de control de malalties; per la seva banda, Metges sense Fronteres afegeix que aquesta és només la punta de l'iceberg i calcula que faran falta almenys sis mesos i mesures extraordinàries per aconseguir controlar l'epidèmia

RedaccióActualitzat
L'Organització Mundial de la Salut ha afirmat que el personal desplegat en els països afectats pel brot d'Ebola consideren que el nombre d'infectats i morts, sobre els quals s'ha informat, fan subestimar àmpliament la magnitud de l'epidèmia.

L'OMS està coordinant un increment massiu de la resposta internacional, ja que ha aconseguit suport de països i d'agències de control de malalties.

L'Organització Mundial de la Salut ha xifrat en 1.069 el nombre de morts i en 1.975 el nombre de casos confirmats, probables i sospitosos, a Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone, però podrien ser més.

La setmana passada es va declarar el brot d'Ebola com una emergència sanitària internacional, i alhora s'ha demanat als països afectats que declarin l'emergència a nivell nacional i que extremin les mesures de protecció, cosa que van fer a partir de llavors.

Metges sense Fronteres i Creu Roja

Responsables de Metges sense Fronteres que acaben de tornar de la zona diuen que l'abast del brot és molt més gran del que reflecteixen les xifres oficials i que ha provocat entre els habitants dels països afectats una forta sensació d'angoixa.

Per Metge sense Fronteres aquesta és només la punta de l'iceberg i calculen que faran falta almenys sis mesos i l'aplicació de mesures extraordinàries per aconseguir controlar l'epidèmia.

La Creu Roja ha mobilitzat des de l'agreujament del brot més de 1.500 voluntaris a Guinea, Sierra Leone i Libèria per respondre a l'epidèmia, més 130 voluntaris que els han proporcionat altres societats.

Margallo insta a ajudar els països afectats

El ministre d'Afers Exteriors d'Espanya, José Manuel García-Margallo, ha advertit de les conseqüències "molt greus" de l'Ebola i ha instat la comunitat internacional a complir "el seu deure d'assistència i ajudar els països" afectats per l'epidèmia.

El cap de la diplomàcia espanyola espera que els ministres d'Exteriors de la Unió Europea aprovin un text de conclusions que ha circulat des de fa tres dies i que crida l'atenció sobre aquesta epidèmia, que té unes conseqüències molt greus, apel·lant a la comunitat internacional perquè compleixi el seu deure d'assistència i ajuda als països afectats.

Actuació de la Comissió Europea

La Comissió Europea ha destinat un total de prop de dotze milions d'euros des del març per contenir l'Ebola i set equips d'especialistes europeus van ser desplaçats a Guinea a finals de març en el marc del projecte del laboratori mòbil europeu per donar suport en el diagnòstic, anàlisis ràpides i confirmar positius. Una segona unitat que ja és present a la regió es desplegarà en els pròxims dies a Sierra Leone. Els especialistes europeus han fet 1.100 tests, dels quals més de 400 han donat positiu.

La Comissió Europea manté que el risc que el virus es propagui a la població europea és "extremadament baix" i que "la UE està ben preparada per gestionar un malalt infectat amb el virus de l'Ebola en el cas que arribi a la UE".

L'executiu comunitari no recomana, en tot cas, el tractament del Ebola amb el fàrmac experimental que va ser administrat a Pajares perquè "no està autoritzat actualment ni el seu tractament ha estat provat".

Estat positiu de la monja Juliana

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, ha afirmat que l'estat de salut de la germana Juliana Donoha és positiu i espera que la pròxima setmana, quan es compleixin 21 dies de quarantena, sigui donada d'alta de l'Hospital Carlos III de Madrid.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut