Madrid

El sacerdot afectat per Ebola arriba a Madrid enmig de fortes mesures de seguretat

Miguel Pajares s'estarà al centre hospitalari enmig de fortes mesures de seguretat i aïllament

RedaccióActualitzat

El religiós Miguel Pajares, afectat pel virus d'Ebola, ha aterrat aquest dijous al matí a la base aèria de Torrejón de Ardoz procedent de Libèria i, poc després, ha arribat en ambulància a l'hospital madrileny Carlos III, adscrit a La Paz, on Pajares espera que li puguin proporcionar un tractament millor.

Pajares ha viatjat en en un Airbus A310 de l'exèrcit espanyol, preparat per evitar contagis i protegir la tripulació i el personal mèdic que ha acompanyat el sacerdot. A l'avió, amb Pajares, hi ha viatjat també la monja Juliana Bohi, d'origen guineà, però de nacionalitat espanyola, que no està infectada pel virus.

L'avió ha arribat més tard del previst perquè no ha sortit de l'aeroport de Monròvia fins a quarts de tres de la matinada. En principi, estava previst que l'aparell fes una escala d'una hora i mitja, però s'ha endarrerit perquè els dos religiosos no eren a l'aeroport i ha calgut anar-los a buscar al centre hospitalari de Monròvia.

Miguel Pajares, de 75 anys, portava dies aïllat en un hospital de Monròvia, el director del qual va morir d'Ebola fa uns dies. Amb ell hi havia cinc persones més, dues de les quals també tenen el virus. Aquestes dues religioses, però, finalment s'han quedat a Libèria. Una ambulància especialment preparada ha anat a buscar Pajares i l'ha portat a l'aeroport, on ha iniciat el seu viatge cap a Espanya.

Mesures extremes de seguretat a l'hospital

L'Hospital Carlos III ha habilitat tres habitacions de la sisena planta per allotjar el sacerdot, que tindran un circuit d'aire tancat. La quarantena de pacients que hi havia a l'hospital i el seu personal han estat traslladats i només queden les persones imprescindibles per atendre Pajares. El centre, juntament amb el Clínic de Barcelona, són els hospitals de referència a l'estat espanyol per atendre aquest tipus de malalts amb les màximes garanties de seguretat.

El comitè de catàstrofes extremes de l'Hospital de la Paz, del qual depèn el Carlos III, ha coordinat el procés per instal·lar el malalt i el funcionament del centre s'articularà basant-se en els protocols de l'Organització Mundial de la Salut.

No hi ha tractament

El virus no té tractament i s'encomana quan la persona ja presenta símptomes. El contagi es produeix a través dels fluids corporals d'un malalt o d'un mort d'Ebola o tocant objectes contaminats, com pot ser una xeringa. Per això és el personal sanitari o qui cuida el malalt qui corre més perill d'encomanar-se. Cal un perfecte aïllament mentre es tracten els infectats. Per tant, quan algú es contagia és perquè ha fallat aquest aïllament o esterilització dels materials. En cap cas aquest virus es pot encomanar per l'aire, per l'aigua o pel menjar.

Espanya ha activat el protocol de màxima seguretat establert per l'OMS i la UE per minimitzar el risc de propagació. En aquest sentit, les autoritats sanitàries espanyoles han afirmat que aquest "risc és molt baix".

Segons el protocol del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i el Ministeri de Sanitat, es prenen mesures com ara extremar la precaució en la manipulació de materials i el control dels residus. Es desinfecten els objectes contaminats amb productes hospitalaris, i la roba contaminada pot ser incinerada o rentada amb processos especials.

En cas de contacte amb el malalt, s'activa un altre protocol d'aïllament que també es posa en marxa si s'entra en contacte amb cadàvers de persones infectades. No és possible fer l'autòpsia als morts d'Ebola atesa l'elevada càrrega viral dels fluids corporals.

L'Ebola ha causat ja la mort de més de 900 persones a Sierra Leone, Libèria, Nigèria i Guinea Conakry.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut