Barcelona

La Guàrdia Civil amplia 48 hores el període de detenció dels 14 suposats islamistes

La Guàrdia Civil ha decidit ampliar 48 hores més el termini de detenció dels catorze suposats islamistes detinguts aquest cap de setmana al barri del Raval de Barcelona. Així ho ha comunicat aquest cos policial al jutge de l'Audiència Nacional encarregat del cas, Ismael Moreno. Els detinguts, per tant, no passaran a disposició judicial, com a mínim, fins aquest dimarts, tot i que també podrien fer-ho dimecres. Mentrestant, s'investiga el material confiscat en l'operació barcelonina en què dotze pakistanesos i dos indis van ser detinguts.

Actualitzat

Els catorze islamistes detinguts en l'operació antiterrorista d'aquest cap de setmana a Barcelona són a les dependències de la Guàrdia Civil a Madrid. Al voltant de la seva detenció hi segueix havent cautela i força incògnites.

S'esperava que aquest dilluns els catorze detinguts passarien a disposició judicial, però la Guàrdia Civil ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno una pròrroga de la detenció. Aquesta mesura permet ampliar més de 72 hores la detenció d'un presumpte terrorista abans de posar-lo a disposició del jutge. Així, el termini de detenció dels presumptes islamistes es prorroga fins dimecres que ve.

Mentrestant, la Guàrdia Civil investiga tot el material confiscat. Per exemple, els ordinadors, plens d'informació escrita en àrab i que es podria trigar dies a traduir. Quant a les substàncies químiques confiscades, encara no ha quedat clara quina n'és la composició.

El cop policial contra el terrorisme islamista a Barcelona ha fet saltar les alarmes, encara més en vigílies del procés electoral del 9 de març i, especialment, amb el precedent de l'11-M de fa quatre anys.

Un perill real


El Ministeri de l'Interior no ha volgut parlar de possibles objectius del grup; algunes fonts parlen, però, d'un atac suïcida a prop d'una mesquita del Raval. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha remarcat que Catalunya no és un cau d'islamistes i assegura que, amb la informació de què disposen els cossos de seguretat, ara per ara no hi ha indicis que hi hagi noves cèl·lules en territori català. El conseller ha reconegut la importància del perill i ha dit que s'està prioritzant aquesta lluita, que ha definit com el principal risc en seguretat que té avui per avui Catalunya però també Espanya i Europa.

Preocupació al Raval

Al Raval, on es van practicar la majoria de detencions, la comunitat pakistanesa ha viscut amb preocupació l'operació policial. Familiars dels detinguts neguen que siguin radicals i les associacions que treballen amb els immigrants temen que se'ls estigmatitzi. La prioritat dels col·lectius que viuen en aquest barri i de les autoritats és conservar la convivència i evitar la criminalització de la comunitat immigrant més nombrosa al barri. Interior s'ha afanyat a dir que algun dels detinguts podria quedar en llibertat en els pròxims dies.

El moviment Tebligi Gamat

Dotze dels catorze detinguts són del Pakistan i tots ells pertanyen al Tebligi Gamat, i això ha centrat l'atenció en aquest moviment musulmà i les seves possibles connexions amb el terrorisme islamista. El nom complet del Tebligi significa "la congregació per la defensa i la propagació de la fe", i se'l considera un moviment missioner, rigorista i no violent. De tota manera, fins i tot els experts en el món musulmà que remarquen la seva no-violència reconeixen que el moviment ha estat infiltrat, especialment a Europa. Altres experts que assenyalen que l'islam està molt fragmentat veuen un perill en el fet que el Tebligi sigui un moviment força tancat.

Mentrestant, el president pakistanès, Pervez Musharraf, ha assegurat des de Brussel·les que és "molt trist" que entre els catorze detinguts hi hagi una dotzena de ciutadans pakistanesos.

Més informació sobre alguns dels detinguts

Un dels detinguts seria un imam pakistanès que va arribar fa tres mesos a Barcelona amb la intenció d'establir-s'hi i que instruïa en l'islam a la mesquita del carrer Hospital. Així ho ha revelat el fill d'un altre dels detinguts. Nadim Ayub regenta un forn pastisseria al carrer Hospital i s'ha mostrat molt crític amb el tracte rebut dissabte a la nit pel seu pare. Se'l van endur emmanillat i amb la cara descoberta després d'acompanyar els agents en un escorcoll a l'establiment del seu fill. Les imatges van ser captades per Televisió de Catalunya.

Ayub ha explicat que el seu pare viu a Barcelona des de fa trenta anys, que té nacionalitat espanyola i que anava molt a la mesquita perquè estava jubilat. També ha afegit que un altre dels detinguts és un indi de nom Jamal.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut