Barcelona

Duran deixa la secretaria general de CiU reiterant el seu "compromís" amb el dret a decidir i la consulta

· El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, substituirà Duran com a número dos de la federació

· El líder d'Unió explica que la decisió de renunciar a la secretaria general de CiU es remunta a "fa més d'un any"

· Mas elogia Duran i diu que ha estat clau "perquè les coses poguessin funcionar amb normalitat i eficàcia"

RedaccióActualitzat

El president del Comitè de Govern d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha deixat la secretaria general de CiU i serà substituït per l'actual conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Duran, número dos des que CDC i Unió es van constituir en federació, l'any 2001, s'ha acomiadat manifestant el seu "compromís" i el d'Unió amb "el dret a decidir i la consulta" del 9 de novembre, elements que ha negat que tinguin res a veure amb el seu adéu. El polític democristià, però, continua com a líder d'Unió i com a portaveu de CiU al Congrés dels Diputats.

Flanquejat pel president de la Generalitat, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona i secretari general adjunt de la federació, Xavier Trias, i el seu successor a la secretaria general, Ramon Espadaler, Duran ha explicat que la seva decisió de renunciar a ser el número dos de CiU es remunta a "fa més d'un any", quan va iniciar unes converses amb Mas amb la "voluntat" de deixar "responsabilitats" com la presidència de la comissió bilateral Estat-Generalitat (que el mes de gener va assumir la vicepresidenta del govern, Joana Ortega) i la secretaria general de la federació. De fet, ha dit que la data per deixar aquesta darrera responsabilitat la van acordar fa un mes i dos dies.

En les seves primeres paraules com a secretari general "in pectore" de la federació, Espadaler ha dit que "canvien alguns noms" a CiU, però "el que no canvia" és el compromís "amb el país, amb la consulta i amb la recuperació econòmica".

Mas: "Sempre ens hem acabat posant d'acord en tot"

El president de la Generalitat i líder de la federació, Artur Mas, ha agraït a Duran la seva tasca a la federació i ha reiterat que es tracta "d'una decisió plenament madurada", de la qual "fa molt temps que estàvem parlant". Mas ha recordat que Duran ha estat el número dos de CiU al llarg d'uns "temps difícils" en els quals la federació ha tingut "sempre la confiança del poble de Catalunya" i ha destacat que el president del grup català al Congrés ha estat en una "posició clau perquè les coses poguessin funcionar amb normalitat i eficàcia".

"No sempre hem estat d'acord en tot, però sempre ens hem acabat posant d'acord en tot... i això no hi ha gaires cases que ho puguin explicar", ha dit Mas defensant la bona entesa entre els dos líders. Mas ha dit que Espadaler és una persona de "confiança mútua" i ha remarcat que una prova n'és que és conseller d'un dels departaments més "sensibles" del govern, com Interior.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut