Donetsk

Obama acusa Moscou d'haver armat i entrenat els rebels prorussos i exigeix un alto el foc "immediat"

El president dels EUA es reafirma en el fet que el míssil que va abatre l'avió de Malaysia Airlines es va llançar des d'una àrea controlada per separatistes prorussos

Recorda que, com els rebels han explicat, ells sols no tenen la tecnologia per abatre un avió

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha reclamat un alto el foc "immediat" a l'est d'Ucraïna per tal de poder investigar amb garanties i sobre el terreny el sinistre de l'avió de Malaysia Airlines aquest dijous a la regió de Donetsk. "Per a facilitar la investigació, Rússia, els separatistes prorussos i Ucraïna han d'adherir-se a un alto el foc immediat", ha apuntat Obama, que també ha demanat "no obstruir les proves" perquè els investigadors puguin "accedir al lloc dels fets".

En una roda de premsa des de la Casa Blanca, Obama ha reafirmat -com ja havia dit minuts abans l'ambaixadora nord-americana a l'ONU- que "les proves indiquen" que el míssil que va abatre l'aparell es va llançar des d'"una àrea controlada pels rebels" prorussos i ha demanat al Kremlin un pas ferm per posar fi a l'escalada de violència. Tanmateix, ha subratllat que és "massa aviat per saber les intencions dels que van disparar el míssil" i ha evitat culpar directament el president rus, Vladimir Putin.

En la mateixa línia que Obama, el Pentàgon ha assegurat que Rússia ha entrenat els rebels en l'ús d'armament avançat, com els míssils antiaeris, i resulta difícil creure que, si els separatistes van abatre l'avió de Malaysia Airlines, ho fessin sense cap tipus de suport rus.

Una víctima nord-americana

El president dels EUA també ha confirmat que almenys un ciutadà nord-americà viatjava en el vol MH17. "Sabem que almenys un ciutadà dels Estats Units, Quinn Lucas Shantzman, va ser assassinat. Els nostres pensaments i oracions estan amb la seva família per aquesta terrible pèrdua", ha dit. Obama també ha volgut recordar que "gairebé 300 vides innocents van ser arrabassades" i que eren persones "que no tenien res a veure amb la crisi d'Ucraïna".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut