El fiscal demana un total de 42 anys de presó per als acusats (Foto: EFE)
El fiscal demana un total de 42 anys de presó per als acusats (Foto: EFE)
València

Arrenca a València el judici contra l'organització xenòfoba més important desarticulada mai a Espanya

Arrenca el judici contra els divuit processats d'aquesta organització xenòfoba, la més important desarticulada mai a Espanya, entre els quals hi ha l'assassí confés del jove de Burjassot i militant d'esquerres Guillem Agulló, mort el 1993.

RedaccióActualitzat

L'Audiència de València acull des d'aquest dilluns el judici resultant de l'anomenada "Operació Panzer", la desarticulació de l'organització xenòfoba més important d'Espanya. Entre els divuit processats hi ha diferents integrants del grup neonazi Front Antisistema (FAS) i l'assassí confés del jove militant d'esquerres Guillem Agulló, mort el 1993, així com dos militars i un regidor de la localitat valenciana de Silla.

La vista ha començat amb qüestions prèvies i amb els mitjans de comunicació gravant els acusats, que han increpat i insultat els periodistes. Els advocats dels divuit acusats han assegurat que l'acció del seus clients és "pràcticament de pensament" i han negat que duguessin a terme cap "activitat perillosa". Les defenses han demanat la nul·litat dels escorcolls policials que van permetre confiscar documentació i armes com llançagranades o punys americans.  

L'operació va començar el setembre del 2005 i va comportar la desarticulació de l'organització neonazi Front Antisistema (FAS), amb seu a la capital valenciana. Un total de 22 persones van ser detingudes. D'aquestes, divuit seuen al banc dels acusats per associació il·lícita i tinença d'armes prohibides i d'armes de foc reglamentades. El fiscal demana un total de 42 anys de presó.

Acció Popular contra la Impunitat, formada per diferents associacions, entitats i partits polítics d'esquerres del País Valencià, exerceix d'acusació popular. Ha destacat "l'extraordinària importància" d'aquest judici i la "gravetat del cas", que es jutja per "l'important arsenal d'armes" que es va intervenir, per la "ideologia perillosa" del grup desarticulat i per "l'alarma social" que es va generar.

Anar al contingut