Barcelona

La fiscalia demanarà que se citi a declarar com a imputats els 44 alcaldes investigats pels sobresous irregulars

Els alcaldes haurien de comparèixer davant la jutge del "cas Mercuri" al setembre

RedaccióActualitzat

La Fiscalia Anticorrupció demanarà que se citi a declarar com a imputats els 44 alcaldes que haurien cobrat sobresous irregulars de la Federació de Municipis de Catalunya perquè donin explicacions davant la jutge del "cas Mercuri", segons ha pogut saber Catalunya Ràdio. La citació, però, no es faria fins passat l'estiu, al setembre.

La qüestió és veure fins a quin punt el sistema per pagar dietes de la federació s'ajustava a la llei, perquè assignava una quantitat fixa pressupostada per viatges, àpats i reunions, que no sempre es coincidia amb el que en realitat es feia. Es percebia per tant, com si fos un sou fix, i no hi havia justificants ni tiquets. Ara la justícia haurà d'aclarir si un càrrec públic pot fer això i si una entitat privada que manega diner públic com la federació podia compensar d'aquesta manera.

Mentrestant, CiU ha anunciat que tots els seus alcaldes que formen part de l'executiva de la Federació de Municipis plegaran "fins que es depurin responsabilitats i es donin explicacions i garanties sobre com està la situació" del pagament de presumptes sobresous en concepte de dietes. Així ho ha explicat l'alcalde de Mataró, Joan Mora. Es tracta dels alcaldes de Mataró, Reus, Matadepera i Sant Quirze del Vallès.

A més, els alcaldes de CiU i els d'ERC i el popular de Castelldefels han retornat i dipositat a la Federació tots els diners cobrats durant els anys 2011-2012. ERC, a més, ha exigit transparència i insten a arribar fins el final i a prendre les mesures oportunes per evitar "qualsevol mena d'opacitat en la gestió dels recursos públics".

La vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, del PSC, ha anunciat que els representants del grup socialista a l'entitat han acordat retornar els imports cobrats dels presumptes sobresous de l'entitat fins que acabi la investigació.

En un comunicat, la Comissió Gestora del partit ha mostrat la seva plena confiança que no hi ha hagut "ànim d'enriquiment irregular" i justifica la devolució dels diners per la necessitat de respondre al grau d'exigència dels ciutadans.

De fet, la majoria d'alcaldes han defensat que no n'eren conscients que feien res d'il·legal i que creien que van cobrar els diners per les responsabilitats que exercien dins del comitè executiu de la federació entre el 2011 i el 2012; és a dir, un sou. La Federació de Municipis, però, els pagava una quantitat fixa pressupostada prèviament en concepte de dietes i reunions, amb independència que aquestes reunions s'acabessin fent. Els alcaldes se senten enganyats per l'entitat municipalista ja que a efectes reals els pagava dietes que ells no sabien.

Tot plegat hores abans que es reuneixi el comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya i l'endemà que es va fer pública una llista amb 44 alcaldes que haurien cobrat sobresous irregulars.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut