L'expresident Sarkozy en una imatge d'arxiu l'abril del 2010. (Foto: Reuters)
L'expresident Sarkozy en una imatge d'arxiu l'abril del 2010. (Foto: Reuters)
París

Els sis casos que assetgen Sarkozy

El cas de les escoltes telefòniques és només un dels sis processos judicials que té oberts ara mateix l'expresident francès

RedaccióActualitzat

Nicolas Sarkozy ha quedat imputat per un cas de "corrupció activa" i tràfic d'infuències després de declarar 18 hores, en total, davant de la policia i els jutges. L'expresident francès l'investiguen per un cas conegut com el cas de les escoltes.

El seu entorn afirma que tot plegat és un pla per torpedinar el possible retorn de Sarkozy a la política. Certament, la imputació de l'expresident és un cop a les seves aspiracions, ja que madurava tornar a la carrera presidencial. Però el cas pel qual ha acabat imputat per corrupció és només un dels sis processos judicials que té oberts ara mateix Sarkozy.

1. El "cas Tapie": Un dels més delicats que afronten Sarkozy i també l'exministra francesa d'Economia Christine Lagarde. Tots dos han estat investigats per possibles pressions a un jutge perquè afavorís el magnat Bernard Tapie en el seu litigi contra el banc Crédit Lyonnais.

2. El "cas Karachi": L'expresident francès és al cor d'aquesta investigació sobre el cobrament de comissions milionàries per la venda de tres submarins a l'exèrcit pakistanès. Els diners haurien finançat, suposadament, una campanya electoral dels anys noranta que va dirigir Sarkozy.

3. L'"afer Bettencourt": s'investiga si Sarkozy s'hauria finançat il·legalment per a la seva campanya de les eleccions presidencials del 2007 amb diners de Lilianne Bettencourt, hereva del grup Loréal. Els pagaments s'haurien fet en sobres de 150.000 euros.

4. Negocis foscos amb Al-Gaddafi: Fa poc més d'un any que també s'investiga si l'excap de l'Elisi va recórrer al règim libi de Moammar al-Gaddafi per finançar la campanya del 2007. Tot i que s'han recollit diversos testimonis, no s'ha aportat cap prova material.

5. Contractes a empreses afins: També s'investiga l'expresident per saber si durant el seu mandat va atorgar irregularment contractes a nou empreses perquè fessin sondejos favorables als seus interessos.

6. El cas de les escoltes telefòniques: És el cas de tràfic d'influències pel qual el van interrogar. Ell i el seu entorn són investigats per aclarir si van crear una xarxa d'informadors que els mantenien al dia sobre l'evolució dels diversos processos judicials en què l'expresident està involucrat.

Anar al contingut