César Rendueles, professor de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid.
César Rendueles, professor de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid.
Barcelona/Madrid

César Rendueles: "La participació política no és fer 'm'agrada' a Facebook"

Llegeix el xat de César Rendueles, l'autor de "Sociofobia. El cambio político en la era de la utopía digital", amb els nostres usuaris abans de participar en la 1a edició d'Enter Forum al CCCB el pròxim 17 de juny.

RedaccióActualitzat

César Rendueles, autor de "Sociofobia. El cambio político en la era de la utopía digital", qüestiona que les tecnologies de la comunicació hagin de comportar sempre forçosament el benefici d'induir dinàmiques socials positives. Contra això que ell anomena "el dogma ciberfetitxista", ha conversat amb els nostres usuaris aquest dijous durant prop d'una hora i mitja abans de participar el pròxim dia 17 de juny al CCCB en la primera edició de l'Enter Forum, un espai que vol servir per dialogar, debatre i reflexionar sobre l'ús de els noves tecnologies.

Rendueles, que és professor de Sociologia a la Universitat Complutense de Madrid, ha alertat sobre el perill de caure en el parany de confondre la participació política amb l'expressió dels gustos o les preferències d'un mateix en cada moment. Per contra, convida a pensar com les noves tecnologies ens poden ajudar a pensar col·lectivament i deliberar conjuntament.

"És important no confondre la participació política amb la simple expressió de preferències. La intervenció política no hauria de servir només per manifestar els nostres gustos, com si fossin els "m'agrada" de Facebook", ha exposat.

Per a ell, el repte és que les eines digitals no acabin comportant que es difumini aquesta diferència.

Podeu recuperar el contingut íntegre del xat a continuació:  

 

A aquesta conversa amb Rendueles li seguirà una altra, dilluns 16, a les 12.30, amb Paula Sibilia, que l'endemà participarà a l'Enter Forum a la sessió "Com transformen la intimitat les xarxes socials?". Amb aquesta professora d'Estudis Culturals i Mitjans a la Universitat Federal Fluminense de Rio de Janeiro, volem reflexionar sobre l'impacte que les noves tecnologies tenen en el concepte d'intimitat.

El 324.cat en directe al CCCB

El 324.cat també serà en directe a l'Enter Forum. Dilluns a la tarda assistirem a la sessió de Michael W. Carroll, professor de Dret a l'American University de Washington i un dels membres fundadors de Creative Commons.

Tindrem ocasió de conversar amb ell i us n'informarem en directe a través de Twitter al nostre perfil @324cat i dimarts seguirem la xerrada de Victòria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre els reptes d'educar en l'entorn audiovisual. Podeu consultar tot el programa de l'Enter Forum aquí.

Anar al contingut