Barcelona

La reivindicació catalana del dret a decidir fa la volta al món a través del món casteller

Uns 5.000 castellers de 71 colles han aixecat de forma simultània castells a una cinquantena de pobles i ciutats de tot Catalunya i a set capitals europees.

Òmnium Cultural culmina amb aquesta acció la seva campanya d'internacionalització del procés sobiranista.

RedaccióActualitzat

La voluntat de molts catalans de poder decidir en unes urnes el seu futur ha fet aquest diumenge al punt del migdia la volta al món a través d'una de les expressions culturals més catalanes: els castells. Gairebé una cinquantena de ciutats del nostre país, set capitals europees i sis ciutats més de tot el món han aixecat torres de manera simultània a favor de l'autodeterminació gràcies a 5.000 castellers de 71 colles.

Londres, Lisboa, París, Roma, Ginebra, Berlín i  Brussel·les, a Europa; Santiago de Xile i Mont-real, entre altres ciutats del món; Barcelona, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Roses i Solsona i moltes altres ciutats i viles de Catalunya; així com Algemesí, al País Valencià, i Pamplona, a Navarra, han acollit aquesta jornada amb què Òmnium Cultural culminava el projecte "Els catalans volem votar. Castells per la democràcia".

Des de la plaça Gaudí de Barcelona, on ha tingut lloc l'acte central d'aquesta jornada, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha qualificat  la jornada d'èxit i ha assegurat a través dels castells, com a símbol de coratge i esforç col·lectiu per vèncer l'impossible, s'ha donat el missatge a Europa de qui són els catalans, què volen i com pretenen compartir un futur amb els ciutadans de l'Europa del segle XXI.

La campanya és un exemple més de la internacionalització del procés que, tant des de la societat civil com des del món polític, s'ha portat a terme.

A Barcelona i a les capitals europees hi havia padrins que han llegit un manifest a favor del dret a decidir. En el cas de Berlín ho ha fet l'exentrenador del Barça Pep Guardiola, que ha assegurat que el procés no té marxa enrere ja que "quan tanta gent demana votar se l'ha d'escoltar perquè la llei sempre s'adapta a la gent".

El músic Jordi Savall ha estat el padrí de la iniciativa a París; l'historiador Paul Preston, a Londres; el dramaturg Heldre Costa, a Lisboa; l'actor Sergi López era a Brussel·les, i l'actor Joan Mompart, a Ginebra.

 

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut