Madrid

Gairebé el 90% de les Corts votarà a favor de la llei sobre l'abdicació del rei

El PP, el PSOE i UPyD hi donaran suport, CiU i el PNB s'abstindran, i ERC, Esquerra Plural, BNG, Compromís i Geroa Bai s'hi oposaran

RedaccióActualitzat

La llei orgànica que les Corts votaran per tirar endavant l'abdicació del rei Joan Carles comptarà amb un ampli suport, pràcticament un 90% de la cambra. El PP i el PSOE imposaran la majoria. Després de la reunió de la Junta de Portaveus, que va acordar la tramitació del projecte de llei, els partits van avançar la posició que tindran en el debat d'aquesta norma, que tindrà lloc dimecres de la setmana que ve, 11 de juny, només nou dies després de l'anunci del relleu en la Corona espanyola. Només quedava pendent la posició de CiU, que finalment s'abstindrà, igual que el PNB.

Votaran a favor de la llei el PP, el PSOE, UPyD, Coalició Canària, el Fòrum Astúries i UPN. L'argument d'aquestes formacions és que la llei desenvolupa el que està previst a la Constitució. Aquestes formacions sumen 304 diputats, un 86% de la cambra baixa.

Tant CiU com el PNB s'abstindran en la votació. Presentaran esmenes a la totalitat ERC, l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), el BNG, Compromís i Geroa Bai. El diputat d'ICV Joan Coscubiela ha lamentat que la ciutadania que el 25-M "va exigir un canvi" s'ha trobat que "el sistema bipartidista li contesta amb un recanvi" i "li tapa la boca i li nega el dret a decidir democràticament". Coscubiela ha argumentat que "39 anys després és un temps suficient perquè es doni la veu a la ciutadania".

Amaiur participarà al debat i donarà la seva solidaritat als republicans, però no seran a la votació "per coherència". Segons ha explicat el diputat Jon Iñarrit, el seu grup no els mou "el debat sobre la monarquia, sinó el dret a decidir de la societat basca". A més, ha recordat que el País Basc va rebutjar la Constitució que defineix el model d'estat que se'ls va "imposar".

La Junta de Portaveus va aprovar aquest dimarts el procediment legislatiu que permetrà la votació del dia 11 al Congrés per majoria, és a dir, que no hi va haver unanimitat. Tant l'Esquerra Plural com el BNG, portaveu del Grup Mixt, hi van votar en contra perquè troben que el debat serà insuficient i perquè se suprimirà la sessió de control al govern del pròxim ple. També el PNB es va queixar per aquest motiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut