Imatge d'arxiu d'una oficina d'una administració pública.
Imatge d'arxiu d'una oficina d'una administració pública.
Barcelona

L'administració catalana es professionalitzarà més i incentivarà els funcionaris, segons la reforma del sector públic del govern

L'executiu aprova la reforma del sector públic, que també preveu menys escales en el funcionariat i més professionalització

RedaccióActualitzat

L'executiu català vol introduir en l'administració un nou sistema de treball basat en objectius, amb menys escales dels funcionaris i més professionalitzades, segons la reforma del sector públic que el consell de govern ha aprovat.

El pla, que va avançar aquest dilluns la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, davant la Comissió d'Afers Institucionals, es concretarà en l'aprovació de diverses lleis i pretén potenciar la professionalitat dels funcionaris i dels directius públics, així com adaptar el sistema de selecció a la funció pública a objectius "orientats a resultats". El pla, a més, preveu reduir el nombre de cossos i escales dels funcionaris de la Generalitat a un màxim de tres i, en casos de promoció o mobilitat interna, els empleats públics que compleixin els objectius marcats per l'administració tindran preferència a una plaça respecte a d'altres.

Així doncs, es tracta, segons Ortega, de fer una administració més flexible, "sense tantes rigideses burocràtiques" i aconseguir més punts per a les promocions internes si es compleixen els objectius. El coneixement d'idiomes serà una condició "sine qua non" per accedir a llocs de responsabilitat. De la mateixa manera, s'introduiran "noves tècniques de selecció" de personal que inclouran proves específiques per accedir a determinats llocs de treball i es potenciarà la promoció interna. També es pretén professionalitzar els caps intermedis perquè tinguin més autonomia i depenguin menys del criteri dels càrrecs de designació política.

Ni acomiadaments ni rebaixes de sou

Hi haurà un nou sistema d'avaluació professional de la feina dels empleats que afectarà "no només el sistema retributiu, sinó també la promoció i carrera professional" dels funcionaris. En qualsevol cas, no hi haurà "cap acomiadament" ni "ningú perdrà la seva condició de funcionari", ha manifestat la vicepresidenta. Ara bé, sí que hi inclou rebaixes en l'escala laboral.

Fonts del Departament de Governació han assegurat que tampoc es rebaixaran sous en aquest procés ni que una part del sou dels funcionaris es convertirà en variable a partir d'ara, sinó que, en cas que l'administració habiliti incentius, tindran preferència a l'hora de cobrar-los aquells funcionaris que hagin demostrat que són eficients i productius.

Una de les novetats del pla, que començarà a aplicar-se ja aquest any i s'implementarà de forma gradual, és que un funcionari podrà optar a un lloc de personal laboral en una empresa pública sense perdre la seva condició de funcionari.

Finalment, els empleats públics estaran subjectes a un codi d'integritat i bones pràctiques. En la mateixa línia, el govern prepara una llei de la direcció pública professional amb l'objectiu d'assegurar la idoneïtat professional de les persones que accedeixin a càrrecs directius en l'administració.

Fomentar "bones pràctiques"

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del govern, Francesc Homs, ha dit que el nou pla procura fomentar "bones pràctiques" més que "mecanismes de càstig". I, en aquest sentit, ha afegit: "Si volem tenir una administració moderna que el que la mogui sigui el servei als ciutadans, hem de ser exigents amb l'eina."

Des del 2011, segons el govern, està en marxa un procés de racionalització i simplificació de l'administració catalana que ha fet que les entitats del sector públic s'hagin reduït un 27,8% fins al març d'aquest any.

Anar al contingut