Madrid

Inquietud entre alguns socialistes per la decisió de Rubalcaba de convocar un congrés extraordinari

Alguns virtuals candidats a les primàries recelen de la convocatòria d'un congrés federal perquè temen que enfosqueixi les primàries previstes per al novembre

RedaccióActualitzat

Alfredo Pérez Rubalcaba deixa vacant la secretaria general del PSOE després de la desfeta a les eleccions europees, amb la pitjor derrota electoral del partit, i obre un camí que no ha agradat a tots els que sonen com a aspirants a ser presidenciables socialistes. Rubalcaba ha optat per convocar en menys de dos mesos, el 19 i 20 de juliol, un congrés federal extraordinari per triar nova direcció, i que sigui aquesta la que organitzi les primàries obertes a la ciutadania per escollir el presidenciable. Estan previstes per al novembre, però no es descarta que s'avancin, i el temor d'alguns és que no s'arribin a convocar.

Després que el mateix Rubalcaba ha desvelat aquest dilluns que no s'hi presentarà, els noms que més han sonat per a les primàries són l'exlehendakari Patxi López, el secretari general del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina, l'exministra Carme Chacón i el diputat per Madrid Pedro Sánchez. D'aquests, només López i Madina són a l'executiva del PSOE.

L'exlehendakari seria l'únic favorable al congrés federal, mentre que Madina ha afirmat aquest dilluns que "l'esperança és en el procés de primàries i en l'obertura del partit". També Chacón, en aquest cas des de Twitter, ha reivindicat el procés de primàries al·legant que "només si primer ens obrim a la societat, la societat s'obrirà a nosaltres".


Probablement, però, la socialista que ha sortit més reforçada d'aquests comicis és la presidenta del PSOE andalús i de la Junta, Susana Díaz, que ha superat de gairebé deu punts el PP. I és ella la que, segons l'entorn d'alguns dels virtuals aspirants, no és gaire partidària d'unes primàries obertes en què poden recollir més vots candidats com Madina o Chacón. L'endemà de la derrota, Díaz no ha acceptat preguntes dels periodistes en una compareixença en què tampoc ha opinat sobre la situació del PSOE i s'ha limitat a dir que els resultats dels socialistes andalusos són "el primer fruit del nou temps" que va prometre fa vuit mesos.

De moment, Rubalcaba no s'ha mullat per cap dels possibles aspirants, sinó que ha apostat que hi hagi primàries i ha afirmat que la decisió de convocar un congrés extraordinari ha estat seva.

Rubalcaba, exvicepresident del govern espanyol, exministre d'Educació i d'Interior, exportaveu de l'executiu i del grup socialistes, entre d'altres, deixa el timó del PSOE però no ha desvelat si es retira de la política. Ha estat menys de dos i mig al lideratge del PSOE i hi va arribar després d'alinear-se amb els perdedors: va donar suport a Bono davant de Zapatero; a Almunia, davant de Borrell; i a Madrid va fer costat a Trinidad Jiménez i va guanyar Tomás Gómez.

Ara caldrà veure qui es postula per ser secretari general, si acaba sent també el cap de llista a les eleccions al Congrés dels Diputats i quina és l'última destinació de l'incombustible Rubalcaba. Tot això, sense obviar que també el PSC està en caiguda lliure però, en aquest cas, Pere Navarro es veu "amb molta força per continuar" i que la crisi es resol, de moment, amb la convocatòria d'un consell nacional el 7 de juny.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut