Madrid

El PSOE admet la derrota i delega en l'executiva d'aquest dilluns qualsevol decisió

Els socialistes perden el plebiscit contra Rajoy i es mantenen com a segona força després de recular 15 punts i 9 escons

Irene VaquéActualitzat

El PSOE no ha pogut superar el PP en vots en aquestes eleccions europees . Els socialistes, que han patit una derrota històrica, han repetit com a segona força, amb un 23% dels vots, quan l'escrutini és al 99%. Traduït en escons, això significa que el PSOE n'obté 14, que són 9 menys que a les últimes europees, dels quals només un serà del PSC i l'ocuparà Javi López.

Tot i que el Partit Popular també ha registrat un descens, continua al davant dels socialistes tant en vots com en escons. El PSOE té 3,5 milions de vots, davant dels més de 4 milions dels populars. Els d'aquest 2014 són els pitjors resultats de la història del PSOE en unes europees. El més baix fins ara eren els 22 escons i el 30% de suports del 1994.

La cap de llista, Elena Valenciano, ha admès que els resultats dels comicis, que havien plantejat com un plebiscit a Rajoy, són "dolents". Amb posat seriós, Valenciano ha comparegut per admetre la derrota i no s'ha volgut mullar sobre si aquest fet comportarà cap canvi o renúncia en la direcció socialista. "Demà [per dilluns] la comissió executiva federal farà una anàlisi a fons dels resultats i al migdia el secretari general compareixerà", ha insistit la candidata davant les preguntes dels periodistes. Tampoc no ha volgut opinar sobre si s'avançaran les primàries previstes per al novembre per decidir el lideratge del PSOE.

"No estem satisfets, ens sembla un resultat dur i difícil", ha admès Valenciano, que ha demanat una reflexió sobre "la desafecció creixent" entre els ciutadans i la política. Valenciano ha seguit els resultats des de Ferraz, al costat del líder del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, que no ha comparegut aquesta nit electoral. "Sóc la vicesecretària general, la candidata, i em correspon a mi ser aquí donant la cara", ha argumentat Valenciano, que ha retret al PP que es donin per satisfets amb la victòria i no reflexionin sobre la pèrdua de suport.

Els socialistes no han volgut pronunciar-se sobre els sondejos ni opinar sobre l'increment de participació a Catalunya en els moments previs a la publicació dels resultats.

El PSOE va ser la segona força a Espanya el 2009, amb un 38,7% dels vots i 23 escons. Catalunya és una de les cinc comunitats on va guanyar -victòria que no ha pogut revalidar ara- juntament amb Astúries, Aragó, Extremadura i Andalusia. Els millors resultats els va obtenir el 1987, amb 28 diputats.

A les generals del 2011, el PSOE va aconseguir un 28,7% dels vots, lluny del 44,6% del PP. Els socialistes han plantejat la campanya com un plebiscit a Rajoy i per aturar la dreta, tant a Espanya com a Europa. El secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, va jugar fort i va apostar per la seva mà dreta, vicesecretària del partit i que ja va ser eurodiputada fa dues legislatures, per encapçalar la llista. Molts es pregunten ara si la direcció ha quedat prou tocada perquè Rubalcaba faci un gest i avanci les primàries per escollir el secretari general socialista.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut