Barcelona

El PSC promet reflexionar després de caure a tercera força i demana a Mas que també ho faci

Els socialistes continuen en caiguda lliure, perden 21 punts i se situen com a tercera força

Irene VaquéActualitzat

Davallada històrica dels socialistes catalans en aquestes eleccions europees. Amb el 99% de sufragis escrutats, el PSC ha reculat fins a ser la tercera força a Catalunya, amb un 14,2% dels vots. La candidatura encapçalada per Javi López ha perdut 21 punts de percentatge de vot i n'ha aconseguit poc més de 356.000, davant dels més de 700.000 dels anteriors comicis europeus. Fins ara, l'any 1994 havia estat l'únic en què no va ser el partit més votat en unes europees a Catalunya.

Amb aquests resultats, només Javi López es podrà asseure a l'Eurocambra, mentre que a la número dos de la candidatura, Esther Niubó, li ha passat el mateix que fa cinc anys a Núria Parlón, que s'ha queda a un sol lloc d'entrar.

A les 10 de la nit, l'hermetisme imperava a la seu central del PSC, al carrer Nicaragua, cosa que podia fer pensar en uns mals resultats. I, de fet, pocs abans de les 11 de la nit la imatge de Nicaragua era la d'una seu buida de simpatitzants, una fotografia que després ha canviat per la de les cares llargues.

El primer a comparèixer ha estat el primer secretari del partit, Pere Navarro, que ha admès els "mals resultats" i ha felicitat els vencedors, ERC. "Estem en un panorama molt similar al de les darreres eleccions, no estem gens satisfets, en prenem nota i evidentment hem de fer una reflexió de com arribar al conjunt de la ciutadania i com explicar millor el nostre projecte polític per a Catalunya", ha afirmat Navarro.

El líder del PSC, però, també ha demanat una reflexió al president de la Generalitat, Artur Mas, després que CiU s'ha vist relegada per ERC. "Són les segones eleccions plebiscitària que Mas perd de manera contundent; demanem al president que faci una reflexió sobre cap on està portant el nostre país", ha manifestat.

El cap de llista, Javi López, ha reconegut que tota la socialdemocràcia europea ha de pensar sobre "per què no som capaços de canalitzar l'enuig" contra les polítiques d'austeritat. López, que ha rebut una forta ovació abans d'intervenir, ha admès que els socialistes "no tenim bons resultats ni a Espanya ni a Catalunya" i ha conclòs que se'ls gira "molta feina". Els militants socialistes també han dedicat molts aplaudiments a Niubó.

La caiguda lliure dels socialistes s'ha repetit a les quatre demarcacions catalanes. A Barcelona, ha passat de primera a tercera força i s'ha quedat amb un 15,23% dels vots, davant els 37,29% de fa cinc anys. A Tarragona ha tingut la mateixa evolució, de primera a tercera, i ha passat del 34% al 13,5% dels vots. A Girona, ha baixat de segona a tercera i, amb un 10% dels vots, ha perdut 19 punts. I a Lleida també ha baixat un lloc i ara és la segona força, amb un 9,8% dels sufragis, quan als últims comicis en va tenir un 27,95%. 

El contrast amb els comicis del 2009 és evident. Els socialistes van ser primera força a Catalunya, amb un 36% dels sufragis, malgrat que van baixar sis punts respecte als comicis del 2004. Els eurodiputats socialistes van ser Maria Badia i Raimon Obiols. Els millors resultats dels socialistes en unes europees van ser el 2004, amb un 42,85% dels vots.

El PSC ha arribat a aquestes europees després d'obtenir els pitjors resultats a Catalunya a les eleccions del 2012, quan es va quedar amb un 14,4% dels vots. Ara, immersos en el debat intern sobre quin camí ha seguir el partit davant el procés sobiranista, han registrat un suport similar. 

En aquesta campanya ha intentat centrar el missatge en l'eix dreta-esquerra i s'ha presentat com a opció contra l'austeritat i per aturar Mariano Rajoy. També han defensat que el seu candidat a presidir la Comissió Europea, Martin Schulz, és partidari del diàleg per resoldre l'encaix de Catalunya. Els arguments, però, no han estat suficients per convèncer un electorat que, tradicionalment, els havia convertit en primera força en aquesta contesa electoral europea a Catalunya. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut