Madrid

La participació puja més de deu punts a Catalunya, fins al 47,63%, i estira a l'alça la xifra global a Espanya

La participació a Catalunya s'enfila fins al 47,63%, deu punts més que fa cinc anys. A Espanya, la participació puja unes dècimes, amb un 45,5%.

RedaccióActualitzat

Augment significatiu de la participació a Catalunya. En unes eleccions europees marcades per les relacions entre Catalunya i Espanya, els catalans han anat a votar. La participació s'ha enfilat fins al 47,63%, més de deu punts per sobre de la de les últimes eleccions al Parlament Europeu. El 2009 la participació al final de la jornada va ser del 36,94%.

Per demarcacions provincials, a Barcelona la participació ha estat del 48,23%, a Tarragona del 44,82%, a Girona del 47,28% i a Lleida del 45.50%.

Les dades de Catalunya contrasten amb les d'Espanya. Al conjunt de l'Estat, la participació puja, però menys, i en gran part gràcies a l'augment de Catalunya. Han anat a votar el 45,58% del cens, sis dècimes més que fa cinc anys. El 2009 va ser el 44,9%.

Per comunitats, on més s'ha anat a votar ha estat a la Rioja, el País Valencià i Castella-Lleó, just per sobre de Catalunya.

Al conjunt d'Europa, els nivells de participació als països on ja s'ha votat es mantenen similars als obtinguts a les eleccions del 2009. La participació augmenta en nou dels 28 països de la Unió Europea respecte als comicis del 2009. Eslovàquia, Alemanya, Lituània i Romania registren els ascensos més importants. Els segueixen França, Polònia, Portugal, Bulgària i els Països Baixos.

Jornada de normalitat

La jornada electoral dels comicis europeus ha transcorregut amb "absoluta normalitat" i amb pocs incidents a l'obertura dels col·legis electorals, segons ha informat el Ministeri de l'Interior. Des del Centre de Dades del recinte firal d'Ifema, a Madrid, la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, i el subsecretari del departament, Luis Aguilera, han fet una compareixença informativa, la primera del dia, per explicar com evoluciona la jornada.

Entre les incidències més destacades que hi ha hagut, el subsecretari d'Interior ha dit que, a Catalunya, els Mossos d'Esquadra han retirat les meses multireferèndum, organitzades per una plataforma social per recollir les opinions sobre temes diferents com el pagament del deute o el projecte BCN World. Recordem que el Tribunal Suprem va confirmar que el multireferèndum és il·legal, després que també ho va dir la Junta Electoral Central.

Sense samarreta verda a les Illes

Alguns votants de les Balears han anat al col·legi electoral vestits amb la samarreta verda, que aquests mesos ha estat el símbol de reivindicació en defensa de l'escola pública. I alguns presidents de meses electorals els han fet treure la samarreta o bé girar-la del revés. Un jove d'Inca se l'ha girat, ha votat i després ha anat al jutjat d'instrucció a posar una denúncia. Més enllà d'això no hi ha hagut, segons el Ministeri d'Interior, "pràcticament incidències".

Luis Aguilera ha explicat que les incidències han estat "absolutament puntuals" i ha remarcat que el procés electoral es desenvolupa "amb total normalitat". Hi ha hagut alguns problemes en la constitució de les meses per falta de membres o de documentació que "ja han estat resolts".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut