Sevilla

Investiguen un possible frau de 2.000 milions d'euros en cursos de formació a parats a Andalusia

Anticorrupció rastreja un possible nou frau massiu a Andalusia amb fons europeus per a cursos de formació de parats

RedaccióActualitzat

La policia espanyola està investigant un presumpte frau massiu en els cursos de formació de parats a Andalusia. Concretament, investiga el desviament de 2.000 milions d'euros, provinents de fons europeus, entre el 2009 i el 2011 que enlloc de finançar els cursos haurien anat a parar a empreses fantasma. El frau podria ser el més important de diner públic detectat mai a Espanya.

La investigació va començar a Màlaga, però s'ha estès a tota la comunitat i se centra en un entramat d'altes i baixes d'empreses i treballadors i suposats cursos de formació: tot plegat per repartir-se els fons entre empreses, gestories i, presumptament, funcionaris públics amb la connivència de càrrecs de la Junta d'Andalusia. El govern, per cert, ja ha demanat explicacions per la filtració al Ministeri d'Interior que, al seu torn, ha negat "categòricament" que estigui al darrere de cap filtració.

La policia ha identificat centenars d'empreses que en els sis últims anys han actuat com a tapadores. Rebien subvencions per a uns cursos que mai arribaven a fer-se i que abastaven àmbits tan diversos com el busseig, la gestió de sales de festes o el quiromassatge. N'hi havia que només tenien dos o tres treballadors i moltes, un cop cobrada la subvenció, es liquidaven.

Els partits polítics andalusos ja han reaccionat a la notícia, mentre que la policia continua investigant per determinar quin paper hi han jugat el govern andalús, les patronals i els sindicats, que són els que gestionen els diners públics per a cursos de formació.

La quantitat de l'engany superaria l'escàndol dels EROs. Sobre aquest altre frau, un informe elaborat per la Direcció General d'Assegurances, que depèn del Ministeri d'Economia, xifra en 66 milions d'euros les subcomissions que es van pagar. Segons el document, les comissions que es van arribar a pagar superaven el 10%, quan l'habitual era pagar-ne un 2%. A més a més, els intermediaris podrien estar vinculats als sindicats.

Com s'atorguen les subvencions i qui ho controla?

El Ministeri d'Ocupació és qui reparteix a les comunitats autònomes les transferències per a les anomenades polítiques actives d'ocupació, entre les quals hi ha els cursos de formació per a parats.

Una part d'aquests diners prové dels Fons Europeus i és per això que un cop ja estan en mans de les comunitats autònomes, la Comissió Europea es pot dirigir als òrgans corresponents -per exemple, aquí seria el Servei d'Ocupació de Catalunya, el SOC- per verificar que se n'està fent una bona gestió. De fet, des d'Europa ja han demanat explicacions a la Junta d'Andalusia per aclarir què ha passat.

Les entitats que volen fer cursos de formació es presenten a una convocatòria pública per accedir a les subvencions, però només ho poden fer si estan inscrites al Registre de Centres de Formació del SOC. I això no és una simple llista, de fet, la Generalitat té capacitat sancionadora si detecta irregularitats per part dels centres i la sanció més freqüent és precisament excloure'l del registre, de manera que no pugui tornar a sol·licitar subvencions.

La majoria dels cursos els imparteixen centres privats però també opten als fons per formació els ajuntaments, els sindicats a través de les seves fundacions i les patronals.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut