Madrid

Zapatero i Gaddafi obren la porta a acords milionaris

Després d'un cap de setmana de festa per terres andaluses, el líder de Líbia, Moammar al-Gaddafi, ha arribat aquest dilluns a Madrid en visita oficial. I ja hi ha hagut resultats. Un dels principals acords de la trobada amb Zapatero ha estat que les empreses espanyoles podran invertir a Líbia per un valor de prop de 12.000 milions d'euros. En el seu primer viatge oficial durant els 38 anys de mandat, Gaddafi i Zapatero han pactat que les companyies espanyoles optin a la construcció d'infraestructures al país nord-africà. Gaddafi també ha estat rebut pel rei Joan Carles al Palau del Pardo, on ha dinat amb els monarques.

Actualitzat

A banda d'aquest capítol sobre infraestructures, valorat en uns 7.000 milions, hi haurà concursos d'uns 2.000 milions en defensa i aeronàutica. També s'han obert oportunitats d'inversions mútues en el sector energètic per un valor de 3.500 milions.

Al marge dels acords econòmics, els dos dirigents han establert un marc de cooperació en matèria de defensa, especialment pel que fa a la immigració sense papers. Per La Moncloa, aquests pactes són el resultat de la voluntat de Gaddafi d'acostar-se a la Unió Europea.

Malgrat tot, i contràriament al que s'esperava, la vetllada ha passat de puntetes sobre aspectes cabdals a Líbia com la democràcia i la llibertat d'expressió.

El líder libi s'allotja al Palau del Pardo, com tots els visitants il·lustres, i allà hi ha instal·lat la seva famosa haima, on rebrà les visites que tingui durant la seva estada. Visites que seran poques, perquè Gaddafi té pressa per tornar al seu país per participar en els preparatius del sacrifici del xai, la festa més important que celebren els musulmans, segons han informat fonts de l'ambaixada líbia. Per aquest motiu, no visitarà el Congrés dels Diputats. Si que ha tingut temps, però, de visitar el Museu del Prado.

Aquest dimarts, però, està previst que rebi una delegació empresarial encapçalada pel president de les cambres de comerç, Javier Gómez-Navarro, entre d'altres representants. També es trobarà amb l'alcalde de Madrid, Alberto Ruíz Gallardón.

Luxe i secretisme

La visita de Gaddafi ha estat marcada pel secretisme i l'ostentació de la seva estada privada de dos dies a Sevilla, on ha sopat amb l'expresident José María Aznar, i pels pocs actes públics d'aquest dilluns a Madrid. Aznar va ser el primer cap de l'executiu espanyol que va anar a Trípoli per enfortir vincles i, de fet, les relacions durant el seu mandat van ser bones.

El mandatari libi, acompanyat d'una comitiva de més de 300 persones, de la seva guàrdia femenina i de la seva tradicional haima, ha arribat a l'aeroport de Barajas cap al migdia i tornarà a Trípoli dimarts.

Anar al contingut